Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Ratusan ditangkap dalam kekacauan Tahun Baru Perancis dan Jerman (VIDEO)

(SeaPRwire) –   Polis di Berlin telah menahan hampir 400 orang dan merampas bom Molotov

Polis di Perancis dan Jerman telah menangkap beratus-ratus orang pada malam Tahun Baru apabila kumpulan-kumpulan membakar kenderaan dan menembak meriam ke arah pegawai. Walau bagaimanapun, pihak berkuasa di kedua-dua negara menggambarkan malam itu sebagai lebih “aman” berbanding tahun lepas.

Pihak berkuasa di Berlin telah mengerahkan 4,500 anggota polis ke jalan-jalan ibu negara Jerman bersedia untuk gangguan, manakala 90,000 anggota polis telah dikerahkan di seluruh Perancis, termasuk 6,000 di Paris.

Di Berlin, polis telah memecahkan kumpulan sekitar 500 orang melempar meriam kepada satu sama lain berhampiran Alexanderplatz, sebelum sisa kumpulan itu memulakan tembakan piroteknik kembali ke arah pegawai. Beberapa orang telah ditahan atas membuat bom Molotov di daerah Neukolln di selatan, kata polis.

Video menunjukkan kumpulan lelaki besar – digambarkan berasal dari latar belakang pendatang – menembak meriam kepada bangunan dan lalu lintas yang lalu.

Menjelang Isnin pagi, polis telah menangkap kira-kira 390 orang. Lima puluh empat anggota polis cedera, DW melaporkan, 30 daripadanya akibat meriam. Jabatan Bomba Berlin menggambarkan malam itu sebagai “Malam Tahun Baru biasa”, manakala Senator Negeri untuk Hal Ehwal Dalam Negeri Iris Spranger berkata terdapat “cedera polis yang berbanding sedikit”, berkat pengerahan anggota polis dalam jumlah besar.

Tahun lepas pula, berbanding itu, kumpulan-kumpulan membakar kenderaan di Neukolln dan menyerang puluhan orang awam, polis dan bomba dengan meriam.

Adegan serupa berlaku di Paris dan bandar-bandar Perancis yang lain tahun ini, di mana hampir 750 kenderaan dibakar, menurut Menteri Dalam Negeri Gerald Darmanin. Polis merata Perancis menangkap 381 orang, dengan 40 anggota polis menderita kecederaan ringan. “Perayaan besar berlangsung dengan aman, terutamanya di Paris,” tulis Darmanin di media sosial, tambah “ia lebih tenang berbanding tahun lepas.

Keselamatan telah dipertingkatkan merata Eropah menjelang tempoh Krismas dan Tahun Baru, berikutan siri serangan Islamis di Perancis dan ancaman keganasan terhadap gereja Kristian dan tapak-tapak Yahudi di Jerman. Beberapa telah dibuat sebelum Krismas di ibu negara Austria, Vienna dan negeri Jerman Saarland, manakala tiga orang disyaki telah ditahan pada Ahad berkaitan rancangan disyaki untuk menyerang katedral bersejarah di Cologne.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.