Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Rang Undang-Undang Pengusiran British Mendorong Pendatang ke Ireland – Timbalan PM

(SeaPRwire) –   London mungkin telah “mereka” rang undang-undang itu untuk memindahkan beban ke Dublin, Micheal Martin telah memberitahu The Telegraph

Pendatang berbondong-bondong ke Ireland dalam jumlah yang lebih besar sejak UK meluluskan rang undang-undang yang membenarkan pendatang haram dideportasikan ke Rwanda, Naib Perdana Menteri Ireland Micheal Martin telah mendakwa.

Britain menandatangani perjanjian lima tahun dengan Rwanda pada April 2022 bagi pendatang haram untuk dihantar ke negara berkurungan itu sementara tuntutan pemberian suaka mereka diproses. Walau bagaimanapun, Mahkamah Hak Asasi Manusia Eropah (ECHR) campur tangan untuk menghalang penerbangan penghantaran pertama dua bulan kemudian, dan Mahkamah Agung UK mengisytiharkan skim itu tidak sah pada November lalu.

Awal minggu ini, parlimen British meluluskan Rang Undang-Undang Keselamatan Rwanda, yang kerajaan mengatakan akan membersihkan jalan bagi penerbangan untuk bermula dalam tempoh tiga bulan.

Kelulusan itu sudah “memberi kesan ke atas Ireland,” kata Martin kepada The Telegraph pada Khamis. Berikutan kelulusan rang undang-undang itu, pendatang “takut” untuk kekal di UK dan telah memasuki Ireland dalam jumlah besar “untuk mendapatkan perlindungan di sini dan dalam Kesatuan Eropah berbanding kemungkinan dideportasikan ke Rwanda,” beliau menambah.

Awal minggu ini, Menteri Keadilan Ireland Helen McEntee mendedahkan bahawa lebih 80% permohonan pemberian suaka di Ireland memasuki republik itu dari Utara Ireland.

Pemeriksaan sempadan Utara Ireland telah dimansuhkan pada 1998 sebagai syarat Perjanjian Jumaat Baik, yang secara besar-besaran menamatkan dasawarsa keganasan berteraskan agama, dikenali sebagai ‘The Troubles’, di rantau British itu. Pada masa ini, pemohon suaka yang telah memasuki UK secara haram boleh bebas berjalan ke Ireland merentasi sempadan ini.

Menurut Martin, kerajaan British mungkin meluluskan rang undang-undang penghantaran itu dengan mengetahui ia akan memindahkan beban menangani pendatang haram ke Ireland. “Mungkin itulah kesan yang dirancangkan,” katanya kepada The Telegraph.

Ireland mengalami peningkatan imigresen dalam tahun-tahun kebelakangan ini. Negara itu telah mengambil lebih 100,000 pelarian Ukraine sejak 2022, dan lebih 13,000 orang dari negara-negara lain telah memohon pemberian suaka di Ireland setiap tahun sejak itu. Menurut Pejabat Perlindungan Antarabangsa Ireland, warga Nigeria membentuk 15% daripada semua pemohon suaka tahun lalu, diikuti Algeria, Afghanistan, Somalia, dan Georgia.

Dengan Ireland tenggelam dalam krisis perumahan terburuk Kesatuan Eropah dan dengan perkhidmatan awam berjuang untuk menampung kedatangan baru, lonjakan ini telah melancarkan gelombang ketidakpuasan awam. Demonstrasi kerap berlaku di luar tapak yang dipilih kerajaan untuk menempatkan pendatang, dan beberapa tapak ini telah dibakar oleh penduduk tempatan.

Enam orang ditahan pada Khamis malam selepas penunjuk perasaan bertembung dengan polis berperisai di kampung Newtownmountkennedy, County Wicklow, di mana kerajaan merancang untuk menempatkan 160 pemohon suaka. Awal minggu ini, Menteri Integrasi Roderic O’Gorman memberitahu penyiar RTE bahawa tapak di Newtownmountkennedy adalah “salah satu lokasi” di mana ratusan lelaki pendatang yang tinggal dalam khemah di jalanan Dublin akan dipindahkan.

Menurut pendapat yang diterbitkan pada Januari, tujuh daripada sepuluh rakyat Ireland berpendapat negara itu telah mengambil terlalu banyak pelarian.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.