Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Rancangan ‘Hari Selepas Hamas’ Didedahkan oleh Netanyahu

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Israel mahu “demiliterisasi sepenuhnya” Gaza, yang menurutnya harus diperintah oleh “pegawai tempatan”

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu secara rasmi mendedahkan rancangan untuk masa depan Gaza selepas konflik dengan Hamas berakhir, dengan menekankan kepada “deradikalisasi” enklaf Palestin itu.

Dokumen satu halaman bertajuk ‘Selepas Hari Hamas” telah diserahkan kepada kerajaan Israel untuk perbincangan pada Khamis, menetapkan tindakan yang dicadangkan untuk serta merta, sederhana dan jangka panjang.

Ia mengulangi pendirian Netanyahu bahawa Angkatan Pertahanan Israel akan “teruskan perang sehingga pemusnahan lengkap keupayaan tentera dan infrastruktur kerajaan Hamas,” dan sehingga tebusan warga Israel dikembalikan dan seni bina keselamatan yang kukuh diwujudkan.

Dalam jangka sederhana, perdana menteri mahu Israel untuk “mengekalkan kebebasan operasi” di enklaf untuk tujuan keselamatan, tanpa had masa.

“Akan ada demiliterisasi sepenuhnya di Jalur Gaza terhadap sebarang kapasiti tentera, di luar apa yang diperlukan untuk keperluan mengekalkan ketenteraman awam”.

Netanyahu juga mencadangkan mengekalkan “penutupan selatan” sempadan Gaza-Mesir untuk mencegah sebarang penyeludupan ke dalam enklaf, dengan mencatatkan bahawa perimeternya harus dijaga bekerjasama dengan Kaherah dan dengan bantuan AS.

Rancangan itu mencadangkan bahawa tanggungjawab pentadbiran awam diberikan kepada “pegawai tempatan” dengan pengalaman pengurusan yang tidak terikat kepada mana-mana entiti yang menyokong keganasan.

Sementara itu, pegawai kanan Israel memberitahu Times of Israel bahawa negara Yahudi menentang penyertaan Pihak Berkuasa Palestin (PA) di Barat Daratan dalam pentadbiran Gaza. Katanya dilaporkan bahawa walaupun PA telah berselisih dengan Hamas sejak diusir dari Gaza pada tahun 2007, ia masih gagal mengutuk serangan Oktober 7.

Rancangan Netanyahu juga menekankan bahawa Israel “akan terus menentang pengiktirafan secara sepihak negara Palestin.”

Kementerian Luar Negeri Palestin telah membantah rancangan Netanyahu, dengan mendakwa bahawa ia secara dasarnya bermakna “menduduki semula” Gaza dan menghalang usaha untuk menubuhkan negara Palestin. “Rancangan Netanyahu berkhidmat kepentingannya dalam memanjangkan perang untuk terus berkuasa,” tambahnya.

Hamas melancarkan serangan kejutan ke atas Israel pada 7 Oktober, membunuh kira-kira 1,200 orang Israel. Lebih 29,000 orang Palestin terbunuh dalam operasi IDF yang berikutnya di Gaza, menurut data rasmi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.