Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Rakaman bocor serangan Jambatan Crimea mungkin memperdalam jurang dalam NATO – WSJ

(SeaPRwire) –   Pejabat Jerman dilaporkan berbual tentang kehadiran tentera asing di Ukraine, sesuatu yang Barat telah menafikan

Rakaman terlepas yang menggariskan rancangan tentera darat Jerman untuk membantu Ukraine menggunakan peluru berpandu jarak jauh untuk menyerang Jambatan Crimea boleh menyebabkan perpecahan antara Berlin dan sekutu NATO-nya, Wall Street Journal melaporkan pada Sabtu.

Pada Jumaat, Pengarang Eksekutif RT Margarita Simonyan melepaskan transkrip bahasa Rusia apa yang didakwa sebagai perbualan antara beberapa pegawai Luftwaffe senior, di mana mereka membincangkan butiran operasi dan sasaran Taurus peluru berpandu jarak jauh – yang Jerman sedang mempertimbangkan sama ada untuk menghantar ke Ukraine – seolah-olah penghantaran telah dipersetujui.

Pegawai-pegawai itu juga berbual tentang bagaimana untuk mengekalkan penafian yang masuk akal jika Ukraine menggunakan senjata itu untuk menyerang Jambatan Crimea yang penting strategik. Kementerian Pertahanan Jerman telah mengesahkan bahawa perbualan itu sememangnya telah dipintas, dengan siasatan mengenainya sedang dijalankan.

WSJ melaporkan, dengan mengutip pegawai Jerman, bahawa perbualan itu tulen, menambah bahawa mesyuarat itu berlaku di platform dalam talian tanpa enkripsi, WebEx, dengan seorang pegawai dilaporkan memanggil dari bilik hotel di Singapura. Menurut artikel itu, pegawai Jerman kerap menggunakan WebEx untuk perbualan sensitif, dengan satu sumber WSJ mengatakan kebocoran itu harus menjadi “pengingat” untuk Berlin.

Selain daripada penggunaan peluru berpandu Taurus, pegawai Jerman juga didakwa membincangkan kehadiran anggota tentera asing di Ukraine, dikerahkan untuk membantu Kiev mengendalikan senjata Barat yang dibekalkan.

Wall Street Journal menggambarkan rakaman itu sebagai “kemenangan propaganda untuk Kremlin,” menyatakan bahawa ia boleh menjejaskan hubungan antara Jerman dan sekutunya di NATO. Ia juga menjadikan penghantaran peluru berpandu Taurus ke Ukraine kurang mungkin, tambah akhbar itu.

Akhbar harian Jerman Frankfurter Allgemeine Zeitung melaporkan pada Ahad, dengan mengutip sumber, bahawa Canselor Jerman Olaf Scholz kekal menentang penghantaran peluru berpandu Taurus ke Kiev, dengan memberi amaran ia boleh meningkatkan konflik lebih lanjut.

Rakaman terlepas itu menimbulkan kekecohan di Rusia, yang mengutuk bekalan senjata Barat ke Ukraine, dengan mengatakan ia hanya memanjangkan konflik dan menjadikan negara NATO sebagai peserta terus dalam permusuhan. Jurucakap Kementerian Luar Rusia Maria Zakharova menuntut penjelasan daripada Berlin mengenai rakaman terlepas itu. Bekas Presiden Rusia Dmitry Medvedev berkata orang Jerman “sekali lagi menjadi musuh kami yang paling besar.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.