Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Pulau pedofil: Sistem yang korup yang mencipta Jeffrey Epstein terus hidup walaupun kejatuhan beliau

(SeaPRwire) –   Dokumen mahkamah baru dikeluarkan dalam saga perdagangan seks – tetapi orang yang dinamakan dalamnya mungkin terlepas tanpa cela

Sebuah mahkamah Amerika Syarikat minggu ini melepaskan lebih 900 dokumen yang berkaitan dengan saga Jeffrey Epstein yang kotor dan nampaknya tidak berkesudahan.

Epstein adalah penasihat kewangan berkeupayaan yang sangat terhubung – dengan ketertarikan untuk “dimijat” oleh gadis remaja dari trailer park Miami – yang membunuh diri (mengikut laporan) dalam sel penjara Manhattan pada 2019 semasa menunggu perbicaraan atas tuduhan perdagangan seks.

Media Barat tentu sahaja telah memberikan status selebriti kepada Epstein – bersama kekasih dan rakan jenayahnya, Ghislaine Maxwell, jauh sebelum kematiannya yang kontroversi dan berkesempatan. Maxwell, tidak asing dengan skandal atas namanya sendiri, adalah anak perempuan penerbit berkebilangan Robert Maxwell – yang membunuh diri pada 1991 sejurus sebelum terdedah kerana mencuri beratus-ratus juta paun dari dana persaraan syarikatnya.

Epstein adalah salah seorang penasihat kewangan Robert Maxwell, dan apabila Ghislaine berpindah ke New York selepas kematian bapanya, mereka menjadi terlibat secara romantik. Dia memerlukan dan menghargai nasihat kewangannya, dan dia terkesan dengan lingkungan sosialnya yang meluas dalam lingkungan elit global – yang menjangkau sehingga keluarga diraja British.

Maxwell sendiri kini menetap di sel penjara Amerika Syarikat – selepas disabitkan kesalahan perdagangan seks dan mendapatkan gadis muda untuk Epstein pada 2021, dan menerima hukuman penjara 20 tahun.

Ironiknya, Epstein dan Maxwell telah ditumbangkan oleh salah seorang gadis muda yang dieksploitasi secara seks – seorang warga Australia, Virginia Giuffre, yang mengejar mereka berdua dengan tegas melalui sistem undang-undang Amerika. Giuffre juga mengambil tindakan undang-undang terhadap Putera Andrew yang malang – kawan rapat Epstein dan Maxwell di mana beliau mengatakan beliau telah dipaksa untuk bersanggama berulang kali – yang mengakibatkan penyelesaian luar mahkamah berjuta-juta dolar dan pengusiran Putera itu dari kehidupan awam dua tahun lalu.

Sifat secara semula jadi menarik minat seks dari kisah Epstein yang berpanjangan dan subteks #MeToo tidak diragui menjelaskan daya tarikan media Barat yang berterusan terhadap Epstein dan Maxwell. Tetapi ada juga faktor lain yang beroperasi – keinginan untuk mendedahkan dan menumbangkan ahli-ahli elit global yang berhubungan dengan Epstein dan merupakan penerima hospitaliti dan kemurahan hatinya.

Walau bagaimanapun, terdapat unsur kenaivean politik dalam ini – selepas semua, bukankah elit Barat sentiasa dieksploitasi secara seks gadis muda dari golongan rendah? Lebih penting lagi, tentu aktiviti kewangan penipuan meluas individu berkuasa ini dan syarikat-syarikat yang mereka urus patut lebih layak mendapat perhatian pendedahan?

Ia tidak hairan seorang penipu yang bijak dan berambisi seperti Epstein (yang tidak berasal dari latar belakang istimewa dan pernah menjadi guru sebelum menjadi penasihat kewangan kepada elit global) seharusnya menyediakan pelanggan dengan wanita kelas pekerja muda di kediaman peribadinya.

Liputan media pelepasan dokumen minggu ini – dan masih ada lebih pelepasan akan datang – oleh itu memberi tumpuan kepada identiti individu terkenal yang dinamakan dalam petisyen, depo dan lampiran yang kini didedahkan.

Tidak hairan, bekas Presiden Bill Clinton menonjol – kerana menaiki jet peribadi Epstein secara kerap dan menetap di pulau peribadinya di Caribbean. Satu dokumen mengutip Epstein sebagai mengatakan “Clinton suka mereka muda”. “Slick Willie” – seperti dikenali oleh lawan politiknya di Arkansas – tentu sahaja menafikan apa-apa kelakuan tidak wajar dan apa-apa pengetahuan tentang perdagangan Epstein dalam gadis muda. Siapa yang tidak akan percaya penafian Bill Clinton dalam perkara sebegini? Begitu meyakinkan penafian itu sehingga Hilary pun tidak merasakan perlu keluar untuk menyokongnya secara awam.

Peguam terkenal Amerika dan akademik Alan Dershowitz menerima sebutan berulang dalam dokumen – termasuk satu dakwaan bahawa beliau telah bersanggama dengan seorang gadis bawah umur semasa menetap dengan Epstein. Dershowitz, yang bertindak bagi Epstein dan memperoleh persetujuan yang menguntungkan baginya berkaitan tuduhan jenayah seks yang dihadapinya pada 2008, kuat menafikan dakwaan ini. Dia mengakui, bagaimanapun, bahawa dia kerap melawat kediaman Epstein dan pada satu kesempatan telah mendapat urutan – tetapi menafikan apa-apa kelakuan tidak wajar atau pengetahuan tentang salah laku Epstein yang amat serius. Penafian Dershowitz diperkukuhkan oleh fakta bahawa beliau menggugat Giuffre atas dakwaan yang dibuatnya beberapa tahun lalu, dan dia menyelesaikan tindakan selepas mengakui bahawa beliau mungkin telah silap mengenalpasti Dershowitz.

Putera Andrew, sekali lagi tidak hairan, menonjol sangat jelas dalam dokumen yang dikeluarkan – tetapi hubungannya yang sangat rapat dengan Epstein dan Maxwell sudah menjadi berita lama, seperti hubungannya dengan Cik Giuffre dan penafian beliau terhadapnya. Michael Jackson disebut sekali dalam dokumen – walaupun sangat tidak mungkin beliau melakukan apa-apa salah laku seks semasa menikmati hospitaliti Epstein. Dokumen jelas menunjukkan bahawa hanya wanita muda sahaja yang ditawarkan di kediaman Epstein.

Donald Trump juga disebut secara lalu – tetapi merupakan rekod awam bahawa hubungan Trump dengan Epstein telah berakhir berdekad-dekad lalu.

Lebih menarik minat adalah ahli-ahli elit global dengan profil awam yang kurang yang disebut dalam dokumen. Mereka termasuk Tom Pritzker, ketua berkebilangan Kumpulan Pritzker dan Pengerusi Eksekutif Hyatt Hotels; Glenn Dubin, pelabur berkebilangan dan pengasas bersama Highbridge Capital; Marvin Minsky, pakar AI dan Profesor MIT; dan Bill Richardson, bekas Gabenor New Mexico, di mana Epstein mempunyai salah satu rumahnya.

Dalam dokumen, Cik Giuffre mendakwa beliau telah bersanggama dengan Pritzker, Dubin dan Minsky, yang meninggal dunia pada 2016. Pritzker telah menafikan dakwaan Giuffre.

Tidak diragui, pelepasan dokumen Epstein minggu ini – dan pelepasan seterusnya – akan menjadi berita muka depan media Barat. Butir-butir jenayah seks yang didakwa dilakukan oleh Epstein dan kawan-kawannya akan diperiksa dengan minat seks oleh pembaca yang gembira dengan skandal sebegini, dan reputasi beberapa peserta individu akan rosak begitu teruk sehingga mereka tidak akan dijemput ke Davos tahun depan.

Tetapi sistem kewangan yang merosakkan yang mencipta Epstein dan membenarkannya berjaya – beliau telah mengumpul harta bernilai $700 bilion – akan terus beroperasi sepenuhnya tanpa sekatan dan di luar skrutini berkesan. Dan walaupun pada tahap mendedahkan individu-individu yang mengeksploitasi gadis muda yang disediakan Epstein untuk mereka – kebanyakan hanya akan terlepas tanpa cela.

Bahagian banyak dokumen yang dikeluarkan minggu ini telah disekat, dan hanya Epstein dan Maxwell sahaja yang mengetahui nama semua individu elit yang sebenarnya terlibat dalam aktiviti mereka. Epstein secara senang sahaja mati, dan Maxwell kekal diam tentang isu ini sepanjang perbicaraan dan penjaraannya – langkah bijak, mungkin mengikut nasib Epstein. Liputan media terhadap saga Epstein di Barat mendakwa merupakan jurnalisme penyiasatan – tetapi kelemahannya mendedahkan skandal sebenar, iaitu bahawa jurnalisme penyiasatan yang sebenar sudah tidak wujud lagi di Barat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.