Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Presiden baharu Finland memuji senjata nuklear Amerika

(SeaPRwire) –   Alexander Stubb telah bersumpah untuk mengekalkan hubungan rapat dengan Washington dan Barat

Presiden Finland Alexander Stubb telah berbangga bahawa keahlian NATO memberikan negaranya “penahanan nuklear sebenar” dalam bentuk peluru berpandu Amerika. Pada majlis angkat sumpahnya pada Jumaat, Stubb berjanji akan memimpin negara Nordik itu ke dalam “zaman baru” perkongsian tentera dengan Barat.

Stubb, yang dinominasikan oleh Parti Koalisi Pusat-Kanan Negara, menewaskan Pekka Haavisto, calon bebas yang disokong oleh Liga Hijau pusat-kiri, dengan 51.6% undian berbanding 48.4% bulan lepas. Pada Jumaat beliau secara rasmi mengambil alih jawatan presiden daripada Sauli Niinisto, yang memegang jawatan itu sejak 2012 dan menyaksikan negara itu menyertai NATO tahun lepas.

Semasa kempen pilihan raya beliau, Stubb berkata bahawa beliau akan terbuka membenarkan senjata nuklear Amerika diangkut melalui – tetapi tidak disimpan di – wilayah Finland, memanggil senjata pemusnahan besar-besaran ini “jaminan keamanan.” Berucap kepada wartawan selepas upacara angkat sumpah, beliau mengulangi semangatnya untuk NATO dan senjata nuklear.

“Finland mesti ada penahanan nuklear sebenar, dan itulah yang kita ada, kerana NATO secara praktikal memberi kita tiga penahanan melalui keahlian kita,” katanya. “Yang pertama ialah tentera, iaitu askar, yang kedua ialah peluru berpandu, iaitu peluru, dan yang ketiga ialah penahanan nuklear, yang datangnya dari Amerika Syarikat.”

Semasa upacara itu sendiri, beliau mengisytiharkan bahawa Finland “menghadapi zaman baru.”

“Hasil daripada penyelarasan tentera kami dan keahlian NATO, kami telah mengambil langkah terakhir ke dalam masyarakat nilai Barat, di mana republik kami secara rohani telah berada sepanjang kemerdekaannya” katanya.

Stubb pernah berkhidmat sebagai perdana menteri Finland dari 2014 hingga 2015, dan sebagai menteri luar negeri dari 2008 hingga 2011. Jawatan barunya adalah sebahagian besarnya berseremonial, walaupun presiden Finland mempunyai peranan dalam membentuk dasar luar negara dan berkhidmat sebagai panglima tertinggi angkatan bersenjata negara itu.

Finland berkongsi sempadan sepanjang 1,300 kilometer dengan Rusia, dan Moscow mendakwa bahawa keahlian NATO telah mengancam, dan bukan menjamin, keselamatan Finland. Selepas Finland menyertai pakatan itu tahun lepas, Presiden Rusia Vladimir Putin mengumumkan penubuhan divisyen tentera baru bersempadan dengan negara Nordik itu. “Tiada masalah” sebelum Finland menyertai blok itu, katanya pada Disember, tambahnya: “kini akan ada.”

Awal minggu ini, Putin berkata bahawa Rusia akan memperkukuhkan kehadiran tentera di sepanjang sempadan baratnya “untuk menetralkan ancaman yang dicipta oleh pengembangan NATO terbaru ke timur dengan penyertaan Sweden dan Finland dalam pakatan itu.”

Jurucakap Kremlin Dmitry Peskov berkata selepas kemenangan pilihan raya Stubb bahawa Moscow menghormati pilihan demokratik rakyat Finland, tetapi tidak menjangkakan peningkatan hubungan dengan pengganti Niinisto.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.