Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Polis mencari pelaku yang meletakkan stiker Palestin pada patung Amy Winehouse

(SeaPRwire) –   Stiker triwarna digunakan untuk menutup kalung Bintang Daud pada patung Amy Winehouse di London’s Camden Market

Polis Metropolitan London sedang mencari bukti mengenai stiker bendera Palestin yang ditempelkan pada kalung Bintang Daud patung skala penuh Amy Winehouse di Camden Market, London, selepas kumpulan Yahudi mengutuk insiden itu pada Isnin.

Pihak berkuasa sedang menyiasat rakaman litar tertutup dan bukti lain yang mungkin berkaitan penempelan stiker itu, kata jurucakap Met Police kepada wartawan, sambil menambah bahawa pihaknya memahami insiden itu “akan menyebabkan kemarahan ramai orang.”

Patung penyanyi Winehouse, didirikan di kawasan ikonik North London tiga tahun selepas kematian awalnya akibat keracunan alkohol pada 2011, menunjukkan penyanyi itu memakai pakaian ketat dengan gaya rambut bintangnya yang khas, memakai kalung menampilkan bintang enam titik yang kerap digunakan sebagai simbol oleh agama Yahudi dan negara Israel.

Stiker yang ditempelkan pada kalung itu “dibuang segera” selepas staf menyedari gambar yang dikongsi di media sosial pada Isnin, kata Camden Market dalam kenyataan, sementara insiden itu dilaporkan kepada polis.

“Camden Market kekal terutamanya tempat kepelbagaian – destinasi global yang menyambut semua orang,” katanya, sambil menambah, “Sebarang bentuk diskriminasi di premis kami tidak akan diterima.”

“Menutup Bintang Daud, simbol yang dikenali umum dalam agama Yahudi, pada patung penyanyi Yahudi British, dengan stiker bendera Pihak Berkuasa Palestin, adalah antisemitik,” kata jurucakap Campaign Against Antisemitism dalam kenyataan menanggapi insiden itu.

“Kini, 69% daripada Yahudi British mengatakan mereka kurang cenderung mempamerkan tanda-tanda keagamaan mereka,” kata kumpulan itu juga. “Apabila patung seorang Yahudi pun tidak dapat lari daripada amalan itu, adakah ia mengejutkan?”

Walaupun Winehouse pernah memberitahu wartawan bahawa dia “tidak beragama,” dia kadang-kadang memakai kalung Bintang Daud ketika membuat persembahan dan mendakwa bangga dengan warisan budaya Yahudinya.

Ratusan ribu penunjuk perasaan pro-Palestin telah melimpahi jalanan London selama empat bulan sejak Israel memulakan serangan udara terhadap Gaza sebagai tindak balas kepada serangan kumpulan militan Hamas pada 7 Oktober yang mengorbankan 1,200 orang Israel dan menawan 240 lagi.

Israel telah membunuh sehingga 28,000 orang Palestin di enklaf itu sejak itu, menurut Kementerian Kesihatan Gaza, yang menyebabkan tuduhan genosid diajukan ke Mahkamah Keadilan Antarabangsa dan Mahkamah Jenayah Antarabangsa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.