Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Polis Brussels cuba tutup persidangan konservatif

(SeaPRwire) –   Pihak berkuasa mengatakan acara yang dihadiri oleh Viktor Orban dan Nigel Farage membawa “kemungkinan gangguan”

Polis Belgium menghalang pintu masuk kepada persidangan nasionalis konservatif di ibu negara EU selama beberapa jam, yang disertai oleh peserta sebagai penapisan dan tekanan politik.

Acara itu, dikenali sebagai NatCon, menarik populis dari Eropah dan AS ke Claridge, tempat di pusat Brussels. Ketika Nigel Farage berucap pada Selasa, polis menghalang pintu masuk dan menghalang penceramah utama Eric Zemmour – bekas calon presiden Perancis – memasuki.

“Saya tahu saya tidak akan disambut kembali di Brussels,” kata Farage, bekas Ahli Parlimen Eropah, memanggil cubaan untuk membatalkan acara itu “hanya mengerikan.”

“Pada masa lalu, Belgium memberi suaka kepada Victor Hugo dalam buangan. Dari sekarang, negara ini hidup di antara khalifah dan diktator,” kata Zemmour di X (dahulunya Twitter).

Dua tempat lain sebelum ini menarik diri daripada menganjurkan NatCon, di bawah tekanan daripada datuk bandar sosialis dan liberal Brussels dan Etterbeek berhampiran, mengikut Politico EU. Datuk Bandar Saint-Josse-ten-Noode, Emir Kir, memberitahu akhbar itu melalui e-mel beliau akan “segera” melarang acara itu apabila dimaklumkan ia diadakan di bidang kuasanya.

Seorang wartawan Politico di tapak berkata polis menggunakan “kemungkinan gangguan awam” untuk cuba menutup persidangan, mendakwa mereka tidak dapat menjamin keselamatan jika berlaku protes balasan.

“Persidangan itu sangat aman. Tiada gangguan awam sama sekali. Tetamu, termasuk cendikiawan dan pemimpin terpilih, menikmati perbincangan beradab,” kata penganjur NatCon membalas.

Pertembungan itu berterusan sepanjang hari. Dalam “kompromi” pemilik Claridge mencapai dengan Kir, polis membenarkan acara itu berterusan tetapi menghalang kedatangan baru memasuki tempat – termasuk Zemmour dan Ahli Parlimen Perancis Patricia Chagnon.

“Kali terakhir mereka mahu membungkam saya dengan polis ialah ketika Komunis menghantar mereka kepada saya pada ’88. Kami tidak menyerah pada masa itu dan kami tidak akan menyerah kali ini juga!” Perdana Menteri Hungary Viktor Orban, yang dijadualkan berucap pada Rabu.

Giorgia Meloni, perdana menteri Itali dan pemimpin Parti Konservatif dan Reformis Eropah (ECR), menganggap sekatan polis itu sebagai “tekanan kebencian terhadap kebebasan bersuara yang berlaku di Brussels.”

“Jika sahaja globalis di Brussels meletakkan tenaga yang sama dalam menjamin sempadan kami seperti mereka buat dalam cubaan untuk menyekat konservatif, mungkin benua kita akan berada dalam keadaan lebih sihat,” bekas Menteri Dalam Negeri UK Suella Braverman, yang berjaya berucap di acara itu.

Perdana Menteri Belgium Alexander De Croo juga bersuara, memanggil tindakan polis “tidak dapat diterima.

“Autonomi perbandaran adalah batu asas demokrasi kami tetapi tidak boleh mengatasi perlembagaan Belgium yang menjamin kebebasan bersuara dan perhimpunan aman sejak 1830. Melarang mesyuarat politik adalah bertentangan dengan perlembagaan. Titik.” beliau .

Penganjur utama NatCon ialah Yayasan Edmund Burke, dikendalikan oleh ahli falsafah Israel-Amerika Yoram Hazony. Acara itu datang menjelang pilihan raya Parlimen Eropah pada Jun, dengan tinjauan menunjukkan peningkatan sokongan untuk parti “nasionalis” berbanding blok EPP dan Sosialis-Demokrat yang menguasai.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.