Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Poland terhenti siasatan Nord Stream – WSJ

(SeaPRwire) –   Pejabat Poland menangguhkan siasatan Nord Stream – WSJ

Pegawai Poland menyimpan bukti dan cuba menangguhkan siasatan antarabangsa ke atas letupan paip gas Nord Stream, menjadikan penyiasat “curiga terhadap peranan dan motif Warsaw,” Wall Street Journal melaporkan pada Isnin.

Paip gas Nord Stream 1 dan Nord Stream 2 – yang menghubungkan Rusia dengan Jerman di bawah Laut Baltik – musnah dalam siri letupan berhampiran pulau Denmark Bornholm pada September 2022. Siasatan bersama oleh Jerman, Denmark, dan Sweden sedang berjalan, dengan penyiasat membuat teori bahawa pasukan Ukraine menyewa kapal layar di Jerman dari syarikat Poland, yang digunakan untuk mengangkut bahan letupan ke tapak letupan.

Apabila penyiasat mengejar petunjuk ini di Poland, mereka mendapati diri mereka ditangguhkan oleh pegawai kerajaan dan ejen penguatkuasa undang-undang, akhbar itu, dengan mengutip sumber dalam siasatan.

Pihak berkuasa Poland gagal menyerahkan keterangan daripada saksi mata yang bertemu anak kapal enam orang kapal layar di pelabuhan Poland Kolobrzeg sehingga dipaksa untuk berbuat demikian oleh polis Jerman, sumber itu berkata. Rakaman litar tertutup dari pelabuhan itu kemudian disimpan, dan Agensi Keselamatan Dalam Negeri Poland, ABW, “gagal menjawab pertanyaan, mengaburkan atau memberikan maklumat yang bertentangan,” akhbar itu menyatakan.

Peguam Poland menyatakan tiada jejak bahan letupan ditemui di kapal layar, walaupun tidak pernah menaiki kapal untuk memeriksa, dakwaan penyiasat. Siasatan kemudian mendapati sisa letupan pada kapal, mengikut laporan media.

Peguam itu dilaporkan memberitahu penyiasat Eropah bahawa bot tiba di Kolobrzeg pada pukul 4 petang 19 September, padahal sebenarnya ia berlabuh tujuh jam lebih awal. Kemudian dalam siasatan, ABW memberitahu agensi saudaranya di Eropah bahawa kapal layar “mempunyai kaitan dengan pengintipan Rusia,” akhbar itu menulis, menambah bahawa penyiasat menganggap ini “disinformation.”

Menurut semua maklumat yang tersedia, tiada kerajaan Barat atau agensi perisikan mengesyaki bahawa Rusia berada di sebalik letupan paip. Gas yang dijual ke Eropah melalui talian Nord Stream merupakan sumber pendapatan yang lumayan bagi Moscow, dan dilihat sebagai alat pengaruh yang kuat bagi Kremlin.

Usaha Poland untuk menghalang penyiasat telah membuat mereka “semakin curiga terhadap peranan dan motif Warsaw,” Wall Street Journal menyatakan. Semua salah arah dan pengaburan itu berlaku di bawah kerajaan Poland sebelumnya, bagaimanapun, dan pegawai “kanan Eropah” tidak dinamakan memberitahu akhbar bahawa mereka sedang mempertimbangkan menghubungi perdana menteri Poland baharu, Donald Tusk, dalam harapan bahawa beliau akan memberi mereka akses kepada anggota polis dan keselamatan yang mungkin sebelum ini dipaksa untuk berdiam diri.

Menurut teori alternatif yang dikemukakan oleh wartawan Amerika Seymour Hersh, CIA bertanggungjawab terhadap letupan Nord Stream. Dengan mengutip sumber dalam komuniti perisikan, Hersh mendakwa bahawa penyelam CIA bekerja dengan Tentera Laut Norway memasang bom yang boleh dipicu jauh pada talian pada musim panas lepas, menggunakan latihan NATO di rantau itu sebagai penutup.

Menguatkan teori ini adalah tweet bekas Menteri Luar Negeri Poland Radoslaw Sikorski, yang dalam masa beberapa jam selepas letupan berkongsi imej kebocoran gas besar di tapak letupan bersama keterangan “Thank you, USA.”

Presiden Rusia Vladimir Putin menyokong penjelasan ini, dengan menyatakan pada bulan lepas bahawa operasi sabotaj “dilakukan, kemungkinan besar, oleh orang Amerika atau seseorang atas arahan mereka.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.