Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Poland panggil utusan Rusia berhubung ‘insiden peluru berpandu’

(SeaPRwire) –   Sebuah peluru berpandu yang dilancarkan ke Ukraine telah melanggar ruang udara Poland

Warsaw memanggil duta Rusia pada Ahad, menyatakan bahawa peluru berpandu yang dilancarkan ke Ukraine secara ringkas telah memasuki wilayah Poland.

“Poland akan meminta penjelasan daripada Persekutuan Rusia berhubung pelanggaran udara negara ini sekali lagi,” kata kementerian luar dalam kenyataan di laman webnya.

Menurut Pemerintah Operasi tentera Poland, peluru berpandu yang dilancarkan melalui udara telah memasuki ruang udara Poland pada jam 4:23 pagi tempatan berhampiran kampung tenggara Oserdow dan kekal di sana selama kira-kira 40 saat. Sasaran serangan yang dimaksudkan adalah di barat Ukraine, katanya.

Moscow belum memberi komen mengenai perkara ini. Kementerian Pertahanan Rusia melaporkan dalam temu bual Ahad bahawa pesawatnya telah melancarkan serangan ke atas infrastruktur tenaga Ukraine.

Pada November 2022, peluru berpandu jatuh di kampung Przewodow Poland berhampiran sempadan dengan Ukraine, membunuh dua petani.

Pegawai di Kiev dengan cepat mendakwa bahawa projektil itu dilancarkan oleh Rusia. Presiden Poland Andrzej Duda, bagaimanapun, berkata bahawa peluru berpandu itu kemungkinan besar telah dilancarkan oleh sistem pertahanan udara Ukraine, dan tiada bukti bahawa projektil itu berasal dari Rusia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.