Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Poland menyelidiki umum yang melatih warga Ukraina

(SeaPRwire) –   Letnan Jeneral Jaroslaw Gromadzinski telah dipanggil balik ke Warsaw dari jawatannya sebagai ketua pasukan Eurocorps

Kementerian Pertahanan Poland mengumumkan pada hari Rabu bahawa ia telah memanggil balik pemerintah enam negara pasukan tentera Eurocorps dan membuka siasatan ke atas “kelayakan keselamatan peribadinya”.

Dalam kenyataan di laman webnya, kementerian berkata bahawa pegawai perisikan telah membuka siasatan “mengenai kelayakan keselamatan peribadi” Gromadzinski. Siasatan itu mendedahkan “maklumat baru” mengenai jeneral itu, kenyataan itu terus, dengan menambah bahawa “keputusan telah dibuat untuk memecat Lt. Jen. Gromadzinski dari jawatannya sebagai pemerintah Eurocorps” dan mengarahkan pulangannya yang serta-merta ke Poland.

Kementerian tidak memberikan butiran lanjut mengenai siasatan itu. Dalam kenyataan, Eurocorps menggambarkan pemanggilan balik itu sebagai “keputusan dalaman Poland”.

Berpusat di bandar Strasbourg, Perancis, Eurocorps terdiri daripada tentera enam negara EU (Belgium, Perancis, Jerman, Luxembourg, Poland dan Sepanyol), dan menjalankan misi pengaman dan latihan untuk PBB, EU dan NATO.

Sebelum mengambil alih pemerintahan Eurocorps selama dua tahun pada bulan Jun lalu, Gromadzinski berkhidmat sebagai penasihat kepada ketua staf am tentera Poland. Beberapa bulan kebelakangan ini, beliau bekerja dengan anggota tentera Amerika Syarikat untuk melatih askar Ukraine di Jerman.

Pemanggilan baliknya datang sehari selepas kematian Brigedier Jeneral Poland, Adam Marczak, yang sehingga September lalu berkhidmat di ibu pejabat Eurocorps di Strasbourg. Menurut tentera Poland, Marczak meninggal dunia “secara tiba-tiba” akibat “sebab-sebab semula jadi” ketika tidak bertugas di Mons, Perancis.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.