Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Poland ingin menyertai projek perisai pertahanan udara Eropah

(SeaPRwire) –   Sistem yang dicadangkan bertujuan melindungi negara ahli daripada serangan drone dan peluru berpandu

Poland merancang untuk mengambil bahagian dalam pembangunan sistem pertahanan udara Eropah yang akan melindungi negara-negara terhadap serangan drone dan peluru berpandu yang berpotensi, Perdana Menteri Donald Tusk telah mengumumkan.

Inisiatif Perisai Langit Eropah yang dinamakan pertama kali diumumkan oleh Canselor Jerman Olaf Scholz dalam ucapannya di Prague pada Ogos 2022. Sejak itu, 21 negara telah menyertai projek itu.

Menurut Tusk, serangan Iran terbaru ke atas Israel menunjukkan betapa pentingnya mempunyai sistem pertahanan udara yang serupa dengan Iron Dome Israel.

“Tiada sebab bagi Eropah tidak membangunkan perisai sendiri terhadap roket dan drone,” perdana menteri Poland menyatakan. “Ia tidak mengambil banyak imaginasi untuk memahami bahawa kami juga berada dalam zon bahaya.”

Tusk telah mendesak negara ahli untuk meningkatkan pelaburan pertahanan udara, memandangkan penggunaan aktif peluru berpandu dan drone dalam konflik Ukraine. Beliau juga menunjuk kepada penggunaan drone Shahed Iran oleh Rusia untuk menyerang sasaran Ukraine.

“Iran dan Rusia bertindak sebagai sekutu,” Tusk memberitahu wartawan. “Drone Iran yang sama yang menyerang pinggiran bandar Ukraine telah digunakan untuk menyerang Israel.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.