Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Poland akan menggantikan duta besar di lebih 50 negara

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Donald Tusk mungkin berhadapan dengan tentangan daripada Presiden Andrzej Duda terhadap langkah yang dicadangkan

Menteri Luar Negeri Poland, Radoslaw Sikorski telah memutuskan untuk menarik balik lebih daripada 50 duta Poland dan akan menarik balik kira-kira sepuluh calon yang dicadangkan oleh kerajaan terdahulu di Warsaw, mengikut kenyataan yang dikeluarkan pada hari Rabu.

Prosedur penarikan balik telah dilancarkan berikutan kelulusan oleh Perdana Menteri Donald Tusk. Perubahan ini akan membantu menangani cabaran yang dihadapi dasar luar Poland “dengan cara yang lebih baik, lebih profesional,” menurut Kementerian Luar Negeri yang menyatakan harapan bahawa “pihak berkuasa utama negara akan bekerjasama dalam isu ini.”

Presiden Andrzej Duda, bagaimanapun, telah menyatakan bahawa tidak mungkin untuk membatalkan atau melantik seorang duta tanpa kelulusan presiden.

Tusk dan Duda telah mempunyai perselisihan yang pahit mengenai isu-isu domestik seperti pembaharuan kehakiman, pengambilalihan kerajaan terhadap media awam, dan masa depan projek pelaburan berskala besar.

Pada hari sebelumnya, Tusk mengumumkan di televisyen kebangsaan bahawa beliau dan Sikorski akan meminta presiden untuk “perubahan besar-besaran di kedutaan.”

“Jika tiada pilihan lain, kami akan menarik balik duta ke negara dan sehingga kedudukan presiden berubah, atau sehingga presiden berubah, diplomat yang kini bertindak sebagai chargé d’affaires akan berkhidmat sebagai duta,” tegas Tusk. “Sama ada cara itu, kami perlu memperbaiki dan membina pasukan setia kepada negara Poland.”

Beliau mendakwa langkah itu bukanlah “balasan” dan bahawa kebanyakan duta “tentunya layak untuk meneruskan kerja mereka.”

Duda bertembung dengan perdana menteri baru yang pro-EU dan kerajaannya awal tahun ini apabila presiden bersumpah untuk tidak meluluskan sebarang rang undang-undang oleh kabinet baru Tusk. Satu persoalan utama adalah penangkapan bekas Menteri Dalam Negeri Mariusz Kaminski dan timbalannya, selepas kes undang-undang terhadap mereka dibuka semula atas desakan kerajaan Tusk. Pasangan itu sebelum ini didakwa atas penyalahgunaan kuasa, tetapi menerima pengampunan pada tahun 2015, yang kabinet Tusk menegaskan bukan dalam hak presiden untuk mengeluarkan.

Tusk telah dilantik pada akhir tahun lalu, berikutan kegagalan perdana menteri terdahulu, Mateusz Morawiecki, untuk memperoleh undi percaya di parlimen.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.