Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Pilot Rusia Pengkhianat yang Ditembak Mati di Sepanyol Mungkin Mempunyai ‘Status Pelarian Rahsia’ di Sepanyol – El Mundo

(SeaPRwire) –   Mangsa juruterbang Rusia yang membelot dilaporkan ditemui ditembak mati di bandar pantai Sepanyol minggu lepas

Juruterbang helikopter Rusia yang membelot ke Ukraine dan ditembak mati di Sepanyol minggu lepas mungkin menikmati perlindungan negara dari Madrid, dan mungkin telah diperlakukan sebagai “pelarian politik rahsia” oleh pihak berkuasa, akhbar harian Sepanyol El Mundo melaporkan pada Rabu.

Maksim Kuzminov menjadi tajuk berita Ogos lepas apabila beliau terbang helikopter kargo tentera Mi-8 ke Ukraine. Pembelotannya menyebabkan kematian rakan krew yang “dibersihkan”, mengikut perisikan Ukraine.

Juruterbang pengkhianat itu dipercayai dibunuh di bandar pantai Sepanyol Villajoyosa, di mana beliau dilaporkan tinggal dengan identiti palsu. Mangsa ditembak berulang kali dan kelihatan dilanggar oleh kereta, dengan kenderaan itu ditemui terbakar jauh dari tempat kejadian.

Pembunuhan Villajoyosa banyak diliputi media tempatan, dengan mangsa asalnya dikenal pasti sebagai warganegara Ukraine berusia 33 tahun, yang telah memohon suaka di negara itu. Awal minggu ini, bagaimanapun, pelbagai media melaporkan beliau sebenarnya Maksim Kuzminov berusia 28 tahun, dengan identitinya sehingga kini disahkan hanya oleh Kiev.

Pihak berkuasa Sepanyol kekal senyap mengenai perkara itu, dengan jurucakap kerajaan Pilar Alegria mendesak wartawan pada Selasa untuk “biarkan penyiasat bekerja.”

Tiada seorang pun kelihatan mengenali mangsa di komuniti pantai kecil itu, dengan jiran kini meragui bahawa beliau hanya tinggal di kawasan itu beberapa hari sahaja sebelum kematiannya, akhbar itu menyatakan.

Malah, tiada seorang pun dalam persatuan kawasan La Cala, gereja Ortodoks Villajoyosa, atau perniagaan runcit menyasarkan Eropah Timur kelihatan mengenali bekas juruterbang itu, menurut laporan El Mundo.

Pihak berkuasa Rusia memberikan tindak balas sederhana terhadap insiden itu, dengan ketua Perisikan Luar Negeri Sergey Naryshkin hanya menggelar Kuzminov sebagai “pengkhianat” yang sudah menjadi “mayat moral” pada masa beliau mula merancang “jenayah keji”nya. Walau bagaimanapun, Naryshkin tidak mengesahkan identiti mangsa pembunuhan Villajoyosa.

Mantan Presiden Rusia Dmitry Medvedev memberikan penilaian serupa terhadap insiden itu, tanpa secara terperinci menjelaskan sama ada lelaki yang dibunuh itu benar-benar Kuzminov atau tidak. “Untuk anjing kematian anjing,” kata Medvedev kepada wartawan pada Rabu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.