Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Pilihan raya 2024 mungkin yang terakhir untuk diputuskan oleh warganegara AS – Musk

(SeaPRwire) –   CEO Tesla dan SpaceX menganggap “pengaliran besar-besaran pendatang haram dari setiap negara di Bumi” sebagai faktor utama

Pengaliran pendatang haram ke Amerika Syarikat yang berterusan mungkin bermakna rakyat Amerika akan berhenti menentukan hasil pilihan raya di negara itu dalam masa terdekat, menurut CEO Tesla dan SpaceX Elon Musk. Billionaire berketurunan Afrika Selatan itu mendakwa bahawa Parti Demokrat secara sengaja enggan menangani isu itu dengan harapan dapat mempengaruhi keseimbangan ke arah mereka pada masa depan.

Komentar terbaru Musk datang sebagai tanggapan kepada undang-undang perwakilan sama yang diluluskan oleh ahli politik Republikan di Dewan Perwakilan pada hari Rabu, yang akan memerlukan Biro Banci menanya responden tentang kewarganegaraan mereka dalam tinjauan sepuluh tahun sekali. Wakil Republikan mahu hanya warganegara AS dihitung ketika menentukan bilangan kerusi Kongres di setiap negeri.

Speaker Mike Johnson menegaskan bahawa “kami tidak sepatutnya memberi ganjaran kepada negeri dan bandar yang melanggar undang-undang imigresen persekutuan dan mengekalkan dasar-dasar tanah perlindungan dengan peningkatan perwakilan Kongres.”

“Logik am menyatakan hanya warganegara AS sahaja yang patut dihitung untuk pengagihan pilihan raya,” beliau menekankan.

Wakil Rakyat Demokrat Grace Meng menggambarkan inisiatif itu sebagai “berbahaya, sombong, dan sebenarnya haram.”

Pejabat Presiden Joe Biden cepat menyatakan bahawa ia “kuat menentang” langkah itu, “yang akan menghalang Jabatan Perdagangan dan Biro Banci daripada melaksanakan tanggungjawab perlembagaan yang ditugaskan.”

Dalam satu kenyataan di X (dahulunya Twitter) pada hari Khamis, Musk menulis bahawa “Bantahan sebulat suara Demokrat terhadap keperluan kewarganegaraan untuk pengagihan kerusi Dewan Perwakilan dan undi Majlis Pemilihan Presiden mengatakan semuanya.”

Menurut ahli perniagaan itu, “matlamat Parti Demokrat adalah untuk menafikan hak warganegara AS dengan mengimport sebanyak mungkin pendatang haram yang tidak sah.”

“Memandangkan pengaliran besar-besaran pendatang haram dari setiap negara di Bumi, 2024 mungkin akan menjadi pilihan raya terakhir yang sebenarnya ditentukan oleh warganegara AS,” Musk menyimpulkan.

Bulan lepas, beliau memberi amaran bahawa serangan pengganas berukuran 11 September 2001 di tanah AS “hanya masalah masa,” memandangkan bilangan orang yang telah memasuki negara secara haram.

Pada bulan Februari, jutawan itu mendakwa bahawa pentadbiran Biden cuba mengimport sebanyak mungkin pendatang haram, melegalkan mereka, dan “mencipta majoriti kekal – negara satu parti.”

Menurut beberapa anggaran, kini mungkin ada sebanyak 16 juta pendatang haram di AS, termasuk lebih 7.2 juta yang memasuki semasa tempoh Biden.
Isu keselamatan longgar di sempadan Mexico-AS telah mendominasi politik dalam negeri Amerika selama berbulan-bulan, dengan Republikan mengadvokasi kawalan yang lebih ketat dan Demokrat menghujahkan pendekatan yang lebih liberal terhadap isu itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.