Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Petani Sepanyol sertai protes mengenai peraturan EU

(SeaPRwire) –   Petani Sepanyol menyertai protes terhadap peraturan EU

Petani Sepanyol menghalang beberapa lebuh raya utama di seluruh negara pada Selasa dalam apa yang merupakan protes terbaru oleh pekerja pertanian di negara Eropah, terhadap kos yang meningkat, cukai dan birokrasi Kesatuan Eropah (EU).

Protes petani terbaru mengikuti demonstrasi serupa di Jerman, Perancis, Belgium dan negara-negara EU lain, dengan kebanyakan kemarahan mereka diarahkan kepada peraturan EU yang, menurut mereka, menjejaskan keupayaan mereka untuk mencari makan dalam pasaran yang terlalu kompetitif.

“Dengan warna yang berbeza, di seluruh EU, kami menghadapi masalah yang sama,” Donaciano Dujo, naib presiden kumpulan penyokong pertanian Sepanyol ASAJA, berkata kepada penyiar TVE.

Sebelum protes bersama-sama kesatuan yang dirancang untuk Khamis, banyak petani menggerakkan traktor merentasi negara pada Selasa untuk menganjurkan penghalangan jalan raya besar-besaran yang menyumbat banyak laluan lalu lintas di seluruh Sepanyol.

Kawasan yang terjejas termasuk Seville dan Granada di selatan negara sejauh Girona di utara negara berhampiran sempadan Perancis, kata Reuters pada Selasa, merujuk kepada pihak berkuasa lalu lintas tempatan.

Antara aduan utama petani ialah bahawa dasar-dasar EU yang dilaksanakan untuk melindungi alam sekitar menjejaskan keupayaan mereka untuk bersaing dengan pengeluar pertanian dari Amerika Latin, atau dari negara bukan EU.

“Kami menghabiskan lebih masa menangani dokumen berbanding di ladang,” kata seorang petani, Eva Garcia, kepada Reuters. Garcia menambah bahawa Dasar Pertanian Bersama EU itu “menyekat kami.”

Pada Selasa, dalam apa yang dilihat sebagai pengakuan oleh Brussels, Presiden Suruhanjaya EU Ursula von der Leyen berkata bahawa blok itu bercadang untuk mengeluarkan undang-undang kontroversi yang dirancang untuk mengurangkan penggunaan racun perosak – menggambarkan undang-undang itu sebagai “simbol polarisasi.”

Sementara itu, juga pada Selasa, Kementerian Pertanian Sepanyol berkata ia akan mengedarkan bantuan tambahan €269 juta ($289 juta) kepada kira-kira 140,000 petani yang terjejas oleh kemarau berlarutan, serta untuk penurunan pasaran yang dibawa oleh konflik di Ukraine.

Minggu lepas, Catalonia mengisytiharkan keadaan kecemasan atas kemarau tiga tahun yang sangat memberi kesan ke atas beberapa pengeluaran pertanian.

Di Itali, petani juga telah berkumpul menjelang protes yang dirancang di Rom kelak minggu ini. Perdana Menteri Giorgia Meloni telah mengisytiharkan sokongannya, walaupun petani Itali juga menyatakan kebimbangan terhadap rancangan kerajaan untuk menamatkan subsidi cukai sektor pertanian.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.