Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Petani menyerbu pameran pertanian di Paris, bertembung dengan polis (VIDEO)

(SeaPRwire) –   Petani menyerbu pameran pertanian Paris, bertembung dengan polis (VIDEO)

Petani Perancis menyerbu ke dalam pameran pertanian utama Paris pada Sabtu sebelum lawatan Presiden Emmanuel Macron, dan berakhir bertembung dengan polis rusuhan. Mereka telah menunjuk perasaan terhadap peraturan alam sekitar EU yang ketat, serta kos yang meningkat dan cukai.

Video yang dikongsi di media sosial menunjukkan petani menjerit: “Macron, letak jawatan!” ketika mereka cuba menerobos garis barisan polis rusuhan sementara sudah berada di dalam pavilion pameran. “Ini adalah rumah kami!” mereka juga didengari berteriak ketika berhadapan dengan pegawai berpakaian rusuhan.

Pada satu ketika, pergaduhan ganas meletus, dengan petani, ahli staf pameran, dan polis mendorong dan menendang antara satu sama lain. Penunjuk perasaan berjaya memecahkan garis polis. Satu klip menunjukkan penunjuk perasaan merosakkan apa yang didakwa sebagai stan EU yang disediakan untuk pameran.

Tidak jelas sama ada sesiapa cedera dalam pertembungan itu. Menurut Reuters, sekurang-kurangnya seorang ditahan berikutan pergaduhan itu. Polis Perancis sehingga kini tidak memberi komen mengenai perkembangan itu. Insiden itu berlaku sebelum lawatan yang dijadualkan ke pameran oleh Macron.

Pemimpin Perancis itu sarapan dengan pemimpin kesatuan petani lebih awal pada Sabtu dan juga dijangka akan mengadakan perdebatan dengan petani dan pemain industri pertanian yang lain di pameran. Perdebatan itu dibatalkan berikutan protes ganas.

“Saya katakan ini untuk semua petani: anda tidak membantu sebarang rakan anda dengan merosakkan stan, anda tidak membantu sebarang rakan anda dengan membuat pameran itu mustahil, dan dengan cara menakutkan keluarga daripada datang,” kata Macron kepada wartawan. Menurut Reuters, serbuan petani ke pameran itu menangguhkan pembukaan untuk orang awam selama sekurang-kurangnya satu jam.

Walau bagaimanapun, Macron berjanji bertemu dengan wakil kesatuan petani dalam tiga minggu untuk membincangkan situasi itu.

Protes petani bermula di beberapa negara EU pada akhir Januari bertindak balas terhadap dasar-dasar EU yang ketat dan peraturan alam sekitar, yang merangkumi potongan subsidi. Mereka mendakwa bahawa rancangan Brussels akan meletakkan mereka di luar perniagaan dan mengancam cara hidup mereka.

Demonstrasi diadakan di Jerman, Perancis, Poland, Romania, dan Bulgaria ketika itu. Paris membatalkan rancangan untuk mengurangkan subsidi diesel untuk petani pada akhir Januari selepas penunjuk perasaan menggunakan trak dan mesin pertanian lain untuk menghalang lebuh raya utama keluar dari Paris dan jalan menghubungkan Perancis ke Sepanyol. Perhimpunan sebahagian besarnya ditangguhkan tetapi disambung semula awal minggu ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.