Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Petani membawa Poland kepada keadaan berhenti

(SeaPRwire) –   Demonstrasi telah diadakan di seluruh negara, menuntut berakhirnya aliran hasil tani murah Ukraine

Lalu lintas di bandar dan bandar di seluruh Poland telah terjejas teruk pada hari Jumaat apabila petani menganjurkan protes mengenai apa yang mereka anggap sebagai persaingan tidak adil dari hasil tani murah Ukraine, serta dasar alam sekitar EU. Selama beberapa bulan kebelakangan ini, pekerja pertanian Poland juga berulang kali menghalang sempadan dengan Ukraine.

Bulan Januari menyaksikan demonstrasi serupa di negara EU lain, termasuk Jerman, Perancis, dan Belanda, mengenai dasar iklim Brussels yang menyebabkan kenaikan harga bahan api. Petani Jerman telah meminta Kanselor Olaf Scholz untuk menarik balik subsidi bahan api diesel bernilai sehingga €3,000 ($3,260) setahun.

Pihak berkuasa di Perancis yang bersebelahan menarik balik rancangan untuk mengurangkan subsidi serupa selepas petani menghalang lebuh raya utama berhampiran Paris bulan lepas.

Dianjurkan oleh kesatuan perdagangan Solidarity, protes Jumaat ini menjejaskan kira-kira 260 lokaliti di seluruh Poland, dengan beribu-ribu petani menghalang atau memperlahankan lalu lintas dengan traktor dan mesin berat lain. Mereka juga menghalang beberapa lintasan sempadan dengan Ukraine.

Beberapa lebuh raya utama ke ibu negara, Warsaw, sesak akibat demonstrasi itu, lapor polis tempatan.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan sebelum protes minggu lepas, Solidarity menyatakan bahawa ia merancang untuk menetapkan sekatan jalan sehingga 10 Mac. Kesatuan perdagangan itu menuduh kerajaan Poland dengan mudah menerima garis panduan EU mengenai “import hasil pertanian dan makanan dari Ukraine.” Penunjuk perasaan juga menganggap kedudukan yang diambil oleh Brussels dalam sidang kemuncak EU terbaru “tidak dapat diterima.”

Protes serupa diadakan di seluruh Poland pada bulan Januari.

Satu protes berasingan oleh kumpulan petani dan pemandu lori yang lain menghalang lintasan sempadan utama dengan Ukraine menyaksikan kerajaan Perdana Menteri Donald Tusk menyerah kepada tuntutan penunjuk perasaan, termasuk menubuhkan semula sistem permit untuk pemandu lori Ukraine, mengambil subsidi kerajaan untuk jagung Poland, dan moratorium kenaikan cukai.

Rabu lepas, Suruhanjaya Eropah mencadangkan melanjutkan penangguhan cukai kastam bagi hasil pertanian dari Ukraine dan Moldova sehingga 2025. Langkah itu asalnya dijadualkan tamat tahun ini.

Ribuan petani dari seluruh blok itu turun ke Brussels sebelum sidang kemuncak itu, melemparkan telur, batu, dan meriam kebakaran ke bangunan Parlimen EU dan menyalakan timbunan besar baja.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.