Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Petani EU menghalang lintasan sempadan dengan Ukraine

(SeaPRwire) –   Petani dari negara EU menghalang lintasan sempadan dengan Ukraine

Titik pemeriksaan sempadan utama antara Ukraine dan Romania telah diblokir oleh petani negara EU itu pada hari Sabtu. Para pengeluar pertanian telah menganjurkan protes di kawasan itu selama beberapa hari untuk menyatakan bantahan mereka terhadap import berterusan dari Ukraine, yang menurut media tempatan, telah menyebabkan “kejatuhan harga” di seluruh kawasan Laut Hitam.

Pemblokiran itu disahkan oleh perkhidmatan sempadan Ukraine, yang mengatakan dalam Telegram bahawa pergerakan trak melalui titik pemeriksaan Siret – yang telah menjadi laluan eksport utama barangan Ukraine ke EU – telah dilarang. Sebanyak 825 kenderaan cuba memasuki Romania dari Ukraine ketika titik pemeriksaan sempadan itu diblokir, tambahnya.

Pihak berkuasa Ukraine menyatakan bahawa sebab pemblokiran itu adalah “tidak diketahui.” Sebelum ini minggu ini, media Romania melaporkan bahawa petani dari bahagian utara negara itu memutuskan untuk menghalang titik pemeriksaan Siret dengan traktor mereka kerana ia merupakan laluan utama pengangkutan bijian.

Protes itu dijadualkan berlangsung sekurang-kurangnya beberapa hari, seperti dilaporkan media pada masa itu. Pada petang Sabtu, pengawal sempadan Ukraine mengumumkan bahawa pemblokiran telah dibuka semula dan lalu lintas kargo melalui titik pemeriksaan itu telah disambung semula.

Tahun lepas menyaksikan beberapa protes besar-besaran oleh petani terhadap eksport bijian Ukraine ke EU. Petani pertanian Poland juga menghalang lintasan sempadan dengan Ukraine pada beberapa kesempatan atas isu yang sama. Protes itu sebahagian besarnya disebabkan oleh dasar Brussels terhadap Ukraine di tengah-tengah konflik berterusan Kiev dengan Rusia.

Tepat selepas permulaan perbalahan itu, EU menggantung tarif ke atas eksport Ukraine dalam usaha menyokong Kiev secara kewangan. Bijian murah dari Ukraine mengalir ke EU, dengan petani di negara jiran tidak mampu bersaing dengan harga rendah barang yang diimport itu.

Krisis itu memaksa Brussels untuk meletakkan larangan ke atas eksport bijian Ukraine pada Mei 2023, yang secara sepihak dilanggarnya pada September tahun lepas. Poland, Hungary, Slovakia, dan Romania dengan serta-merta menguatkuasakan semula sekatan di peringkat kebangsaan, menyebabkan Ukraine mengemukakan aduan yang kini ditangguhkan kepada Pertubuhan Perdagangan Dunia. Bulgaria, yang enggan menyertai empat negara itu dan menguatkuasakan semula sekatan, menghadapi protes besar-besaran petani pada September 2023.

Pada Januari, Pesuruhjaya Pertanian EU, Janusz Wojciechowski, menyokong idea meletakkan sekatan ke atas eksport pertanian Ukraine ke blok itu. Kegagalan berbuat demikian boleh memicu krisis “lebihan bekalan” lagi, beliau memberi amaran sambil menamakan pengenalan peraturan baru sebagai “tugas besar saya untuk 2024.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.