Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Pesawat pejuang AS terhempas berhampiran Korea Selatan – media

(SeaPRwire) –   Insiden dilaporkan berlaku berhampiran pangkalan tentera udara US di pantai barat daya negara itu

Sebuah pesawat pejuang F-16 Amerika Syarikat telah terhempas di perairan berhampiran Korea Selatan, menurut sumber kepada Yonhap News. Kemalangan itu menandakan kali ketiga sebuah pesawat perang AS jatuh di rantau ini dalam tempoh kurang setahun.

Seorang juruterbang terpaksa meninggalkan pesawat dan melancarkan diri daripada kapal terbang awal pagi Rabu, dengan F-16 jatuh ke perairan di luar pantai Gunsan, Korea Selatan, berhampiran Pangkalan Tentera Udara Kunsan AS, lapor outlet itu.

“Pesawat pejuang itu terhempas ke dalam air dan juruterbang yang diselamatkan selamat,” kata seorang sumber yang tidak dinamakan kepada Yonhap.

Kemalangan itu mengikuti insiden serupa melibatkan jenis pesawat pejuang yang sama dalam beberapa bulan kebelakangan ini, dengan satu lagi F-16 terhempas ke Laut Kuning semasa latihan pada Disember. Pesawat itu juga berpangkalan di Kusan sebagai sebahagian daripada Sayap Pejuang ke-8 AS.

Pada Mei, satu lagi F-16 terhempas berhampiran Pangkalan Tentera Udara Osan di barat laut negara. Pegawai mendedahkan sedikit butiran mengenai insiden itu, tetapi menyatakan juruterbang itu mengambil bahagian dalam misi latihan rutin semasa kemalangan dan telah selamat melancarkan diri.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.