Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Perunding hampir mencapai persetujuan gencatan senjata Israel-Hamas – NYT

(SeaPRwire) –   Persetujuan yang dibantu AS boleh menghentikan pertikaian di Gaza selama dua bulan, pegawai beritahu akhbar

Israel dan Hamas dijangka mencapai persetujuan gencatan senjata yang berpanjangan dalam tempoh dua minggu akan datang, lapor New York Times, dengan merujuk kepada pegawai AS yang tidak disebut namanya yang rapat dengan rundingan.

Persetujuan yang dibantu AS ini boleh melihat Hamas melepaskan tebusan Israel yang tinggal sebagai pertukaran untuk IDF menghentikan serangannya ke atas Gaza selama kira-kira dua bulan, kata akhbar itu dalam artikel pada Sabtu.

Menurut sumber-sumber itu, draf tulisan yang menggabungkan cadangan dari kedua-dua pihak telah disusun dalam tempoh sepuluh hari yang lalu, dan akan dibincangkan dalam rundingan di Paris pada Ahad.

Kira-kira 1,200 orang terbunuh dan sekitar 240 diambil tebusan semasa serangan ke atas Israel oleh Hamas pada 7 Oktober. Operasi IDF, dilancarkan sebagai tindak balas kepada serangan itu, sehingga kini menyaksikan 26,422 orang Palestin terbunuh dan 65,087 lagi cedera, menurut kementerian kesihatan Gaza. Pada minggu ini, Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) memerintah Israel mengambil semua langkah perlu untuk mencegah genosid di Gaza.

Hamas melepaskan kira-kira separuh tebusan semasa gencatan senjata selama seminggu pada November. Menurut pihak berkuasa Israel, kumpulan itu masih memegang 136 orang, manakala sekitar dua puluh empat tebusan dipercayai terbunuh dalam pertikaian.

Persetujuan gencatan senjata baru ini akan menjadi “lebih meluas skopnya” berbanding yang terdahulu, kata pegawai itu. Dalam fasanya yang pertama, yang akan melihat pertikaian berakhir selama 30 hari, wanita, orang tua dan tebusan yang cedera akan dibebaskan oleh Hamas. Semasa tempoh ini, pihak akan bersetuju kepada fasa kedua, yang akan memanjangkan gencatan senjata selama sebulan lagi sebagai pertukaran untuk melepaskan askar dan awam lelaki Israel.

Persetujuan itu juga akan melihat lebih bantuan kemanusiaan sampai ke Gaza, kata mereka. Bilangan orang Palestin yang akan dibebaskan dari penjara Israel belum lagi dinegosiasikan, tetapi sumber itu menggambarkannya sebagai “isu yang boleh diselesaikan.”

Persetujuan itu tidak akan membawa gencatan senjata kekal yang diminta oleh Hamas, tetapi pegawai itu menyatakan keyakinan mereka bahawa selepas tempoh dua bulan, serangan Israel ke atas Gaza akan kurang intensif. Gencatan senjata itu juga akan memberikan jendela untuk diplomasi yang boleh memudahkan penyelesaian lebih meluas kepada konflik Israel-Palestin.

Pegawai Mesir memberitahu Wall Street Journal pada Sabtu mengenai rancangan yang agak serupa yang ditawarkan kepada Israel dan Hamas oleh pengantara antarabangsa. Walau bagaimanapun, mereka mendakwa bahawa gencatan senjata itu akan lebih lama, selama sehingga empat bulan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.