Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Pertumbuhan penubuhan penempatan Israel mencatat rekod tertinggi – PBB

(SeaPRwire) –   Pertumbuhan penubuhan penempatan Israel mencatat rekod tertinggi – PBB

Penubuhan penempatan baru Israel di Tebing Barat yang diduduki telah mengalami pertumbuhan rekod, menurut Pesuruhjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) untuk Hak Asasi Manusia Volker Turk, yang menekankan bahawa ia berisiko menghapuskan sebarang kemungkinan praktikal untuk penubuhan negara Palestin.

Memberi komen pada Jumaat mengenai laporan mengenai isu itu yang akan dikemukakan kepada Majlis Hak Asasi Manusia di Geneva pada akhir Mac, pegawai PBB kanan itu bahawa penubuhan dan pengembangan berterusan penempatan oleh Israel adalah pemindahan penduduk awamnya sendiri ke wilayah yang didudukinya, yang, beliau mengulangi, adalah jenayah perang mengikut undang-undang antarabangsa.

“Tebing Barat sudah berada dalam krisis. Walau bagaimanapun, keganasan penduduk penempatan dan pelanggaran berkaitan penempatan telah mencapai tahap baru yang mengejutkan, dan berisiko menghapuskan sebarang kemungkinan praktikal untuk menubuhkan Negara Palestin yang mampan,” kata Turk.

Membalas kenyataan itu, misi diplomatik Israel di Geneva berkata pada Jumaat bahawa laporan itu sepatutnya memasukkan kematian 36 warganegara Israel yang dicatatkan pada 2023, menuduh Pejabat Pesuruhjaya Tinggi gagal mempertimbangkan kerugian yang ditanggung negara itu.

Laporan 16 muka surat itu, yang berasaskan penyeliaan sendiri PBB bersama sumber lain, merakamkan 24,300 unit perumahan baru Israel di Tebing Barat yang diduduki semasa tempoh setahun sehingga akhir Oktober 2023. Angka itu dilaporkan menandakan rekod tertinggi sejak pemantauan bermula pada 2017.

Menurut dokumen itu, terdapat peningkatan drastik dalam intensiti, keganasan dan kerapnya keganasan baik oleh penduduk penempatan Israel mahupun negara terhadap orang Palestin di Tebing Barat yang diduduki, terutamanya sejak 7 Oktober tahun lalu, apabila kumpulan militan Hamas menyerang selatan Israel, membunuh kira-kira 1,200 orang dan menawan lebih 200 tebusan. Israel membalas dengan mengisytiharkan perang terhadap Hamas dan melancarkan operasi tentera di Gaza.

Pada Februari, Setiausaha Negara Amerika Syarikat Antony Blinken berkata Washington kecewa dengan rancangan Israel untuk membina lebih 3,300 penempatan baru di Tebing Barat yang diduduki, dengan menambah bahawa pembangunan berpotensi itu akan menjadi “tidak konsisten” dengan undang-undang antarabangsa. Komen itu secara berkesan membalikkan dasar yang diamalkan oleh pentadbiran bekas Presiden Donald Trump.

Jika anda menyukai cerita ini, kongsi dengan kawan anda!

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.