Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Pertukaran tembakan antara AS dengan Houthis Yemen

(SeaPRwire) –   Washington didakwa mencegah serangan “segera” terhadap pesawat AS, ketika pemberontak menyerang kapal “Amerika” lagi

Tentera Amerika Syarikat dan pemberontak Houthi Yemen telah membuat dakwaan berlawanan mengenai serangan berjaya dalam pertempuran berterusan mereka di laluan perkapalan Laut Merah.

Salvo terbaru termasuk serangan udara AS menyerang peluru berpandu Houthi di Yemen yang didakwa sedang disediakan untuk dilancarkan. Kemudian Houthi menyerang serangan peluru berpandu “tepat dan langsung” terhadap kapal kargo di Laut Merah.

Pusat Pemerintah AS (CENTCOM) menyatakan peluru berpandu permukaan-ke-udara telah dipukul dan dimusnahkan pada petang Rabu di kawasan Houthi di Yemen. Pasukan Amerika menyerang tapak pelancaran Houthi selepas menentukan bahawa peluru berpandu “menyajikan ancaman segera kepada pesawat AS,” kata CENTCOM. Pemerintah tidak menyatakan lokasi peluru berpandu itu. Houthi dilaporkan mengesahkan serangan AS dan mengatakan ia di bandar utara Yemen Saada.

Jurucakap Yahya Saree berkata “beberapa peluru berpandu laut yang sesuai” telah digunakan dalam menyerang kapal kargo ‘KOI’. Dia mengenal pasti kapal itu sebagai “Amerika” dan berkata ia menuju ke Israel. Kapal kontena Liberia-berdaftar itu dimiliki oleh Oceonix Services Ltd., yang dilaporkan mempunyai kaitan dengan unit bank JPMorgan Chase & Co. Amerika Syarikat.

Saree berkata kapal dagang itu ditargetkan beberapa jam selepas Houthis melancarkan peluru berpandu terhadap kapal perusak USS Gravely di Laut Merah. CENTCOM sebelum ini berkata bahawa USS Gravely telah menembak jatuh peluru berpandu di atas Laut Merah pada malam Selasa.

Serangan terbaru datang ketika konflik yang semakin meningkat antara pasukan AS di Timur Tengah dan pelbagai kumpulan militan di rantau itu. Houthis dan militia lain dilaporkan telah melakukan ratusan serangan terhadap aset tentera AS dan kepentingan perkapalan sejak perang Israel-Hamas bermula pada Oktober.

Houthis akan “menghadapi eskalasi Amerika-British dengan eskalasi dan tidak akan ragu-ragu untuk melaksanakan operasi ketenteraan yang menyeluruh dan berkesan membalas sebarang kebodohan British-Amerika terhadap Yemen yang kami cintai,” kata Saree. Semua kapal AS dan UK di Laut Merah dan Laut Arab adalah “sasaran sah,” tambahnya, dan Houthis akan terus berjuang bersekutu dengan “rakyat Palestin yang tertindas.”

Jurucakap Majlis Keselamatan Negara Bait Putih John Kirby memberitahu wartawan pada Rabu bahawa kumpulan penentang Islam Iran-disokong bertanggungjawab untuk serangan drone yang membunuh tiga tentera AS dan mencederakan lebih daripada 40 pada Ahad. Dia berkata tindak balas berlapis AS sedang disediakan, tetapi dia mengulangi dakwaan bahawa pentadbiran Presiden Joe Biden tidak mahu perang lebih luas dengan Iran.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.