Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Pertubuhan Bangsa Bersatu harus dihadapkan ke mahkamah jenayah – Israel

(SeaPRwire) –   Organisasi itu seorang ‘sahabat’ Hamas, wakil West Jerusalem ke badan antarabangsa telah mendakwa

Duta Israel ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Gilad Erdan, telah berkata bahawa PBB itu sendiri sepatutnya berdiri di mahkamah di The Hague kerana bertindak “dalam perkhidmatan organisasi pengganas.” Ucapannya kedengaran sebagai tindak balas kepada kes genosid yang dibawa ke hadapan Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) mengenai perangnya dengan Hamas.

Pada Jumaat, Israel meminta ICJ PBB untuk membuang kes yang dibawa oleh Afrika Selatan pada akhir Disember yang menuduh negara itu melakukan genosid dalam serangan udara dan darat berterusan terhadap Gaza yang dikepung.

Israel secara rasmi menjawab tuduhan genosid di hadapan mahkamah di The Hague pada Jumaat, menuduh Afrika Selatan dengan “keberanian yang menjijikkan” dan mengatakan tuduhan genosid merupakan pertahanan “palsu dan tidak berasas” terhadap Hamas.

Secara berasingan, Erdan, yang sering berselisih dengan pegawai PBB dalam bulan berikutan serangan sempadan Hamas pada 7 Oktober ke Israel, menuduh PBB sebagai komplisit dengan Hamas kerana mempertimbangkan dakwaan Afrika Selatan.

“Prosiding di The Hague menunjukkan bagaimana PBB dan institusi-institusinya telah menjadi senjata dalam perkhidmatan organisasi pengganas,” tulis Erdan di X (dahulunya Twitter).

“Penggunaan Konvensyen Pencegahan Genosid terhadap negara Yahudi dan dalam perkhidmatan Nazis zaman kini, [ketua Hamas] Yahya Sinwar dan Ismail Haniyeh, membuktikan bahawa tiada tahap moral yang tidak PBB turun kepadanya,” tambah Erdan.

Konvensyen Genosid, dan memang PBB, dibentuk pada 1945 sebagai tindak balas antarabangsa kepada Perang Dunia II dan jenayah yang dilakukan terhadap Yahudi Eropah oleh Jerman Nazi. Ia mendefinisikan genosid sebagai “jenayah yang dilakukan dengan niat untuk memusnahkan sesuatu kumpulan kebangsaan, etnik, kaum atau agama, secara keseluruhan atau sebahagiannya.”

Sekurang-kurangnya 23,708 orang telah terbunuh di Gaza, kata pegawai kesihatan.

Erdan menambah pada Jumaat: “PBB ialah yang sepatutnya duduk di mahkamah di The Hague kerana memalingkan muka, dan dengan itu bertindak sebagai rakan kongsi, kepada penggalian terowong pengganas di Gaza, penggunaan bantuan antarabangsa untuk pengeluaran roket dan peluru berpandu, dan dalam pendidikan kebencian dan pembunuhan.”

Pada akhir Oktober, Erdan meminta peletakan jawatan Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres atas komen yang dibuatnya di hadapan badan antarabangsa di mana beliau berkata bahawa serangan Hamas awal bulan itu “tidak berlaku dalam vakum.”

Secara sejarah, PBB telah mengambil banyak resolusi yang mengutuk pendudukan Israel terhadap wilayah Palestin – kawasan yang pada asalnya dilukis oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu – serta pengembangan penempatan Israel.

Mantan Setiausaha Agung Ban Ki-Moon sebelum ini mendapat kecaman dari wakil Israel kerana berkata tentang hubungannya dengan wilayah Palestin bahawa “orang akan sentiasa memberontak terhadap pendudukan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.