Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Persatuan Angkat Berat Antarabangsa dalam ‘krisis’ – Rusia

(SeaPRwire) –   Persatuan Angkat Berat Antarabangsa dalam ‘krisis’ – Rusia

Persekutuan Angkat Berat Antarabangsa (IWF) kini menghadapi krisis dalam yang disebabkan oleh rasuah dan manipulasi pihak pengurusan terdahulu, yang gagal mereka hapuskan, menurut amaran baru-baru ini daripada Persekutuan Angkat Berat Rusia (RWF).

Pelbagai badan sukan antarabangsa gagal mengambil tindakan terhadap pelbagai syak wasangka yang dibangkitkan terhadap eksekutif kanan IWF walaupun sesetengah daripada mereka disebut oleh Mahkamah Timbang Tara Sukan (CAS) dalam keputusan tahun lepas, kata RWF sambil menuduh Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa menutup-nutupi dakwaan salah laku berkenaan.

Kali terakhir isu ini menjadi tumpuan adalah pada September 2023, selepas CAS membuat keputusannya dalam kes ketua RWF, Maksim Agapitov. Pegawai sukan Rusia itu, yang juga naib presiden pertama Persekutuan Angkat Berat Eropah (EWF), mempunyai pertikaian dengan Attila Adamfi, naib presiden IWF.

Kes Agapitov bermula pada Ogos 2021, apabila beliau menuduh Adamfi “terlibat, atau berulang kali disebut dalam konteks negatif” berkaitan skandal rasuah besar IWF. Ketika itu, pegawai Rusia itu menerbitkan surat terbuka mengkritik pengarah eksekutif tidak eksekutif dan ketua eksekutif semasa British Weight Lifting (BWL), Matthew Curtain, kerana membentuk pakatan dengan Adamfi dan dengan itu “membawa angkat berat ke dalam kesangsaraan.”

Ketika itu juga, Agapitov juga mengeluarkan video bertajuk ‘Kata Tidak kepada doping. Selamatkan Angkat Berat’, di mana beliau terperinci situasi dan memperkenalkan agenda anti-dopingnya.

Pertikaian itu berakhir dengan Suruhanjaya Etika dan Disiplin EWF menuduh Agapitov menyalahgunakan jawatan dan mengenakan beliau denda sebanyak $7,000. Surat terbuka itu juga menyebabkan pegawai Rusia itu kehilangan jawatan sebagai presiden sementara EWF ketika itu.

Agapitov membantah keputusan suruhanjaya etika di CAS dan menang kes pada Ogos 2023. Dalam keputusannya yang tidak didedahkan kepada umum, CAS disebut syak wasangka terhadap Adamfi, termasuk peranan yang didakwa dalam manipulasi kewangan dan pembelian undi dalam IWF, kata RWF dalam kenyataan.

Syak wasangka yang disebut CAS bermula pada skandal rasuah 2020 yang menggemparkan IWF dan memaksa presidennya selama lama, Tamas Ajan, meletak jawatan. Semuanya bermula dengan dokumentari siasatan oleh wartawan Jerman Hajo Seppelt bertajuk ‘Doping Rahsia – Tuan Angkat Berat’, yang memberi fokus kepada rasuah dalam IWF dan khususnya ke atas Ajan, yang memegang kuasa dalam IWF selama lebih 40 tahun.

Dokumentari itu mencetuskan siasatan diketuai peguam sukan Kanada Richard McLaren, laporannya pada 2016 membawa kepada tuduhan doping negara secara berterusan di Rusia selama bertahun-tahun, serta hukuman yang tidak berakhir sehingga Disember 2022.

Dalam laporan angkat berat 2022nya, McLaren menuduh Ajan “kepimpinan autokrat autoritarian,” yang membawa kepada “pengawasan tidak berkesan dan tidak berfungsi terhadap organisasi oleh Lembaga Eksekutif.”

Laporan itu juga mendakwa manipulasi kewangan, dengan kata pasukan siasatan “menentukan bahawa $10.4 juta tidak dapat dipertanggungjawabkan” berkaitan kewangan IWF.

Adamfi, yang kebetulan menantu Ajan, juga berulang kali disebut dalam laporan itu, walaupun pasukan McLaren menahan diri daripada menuduh langsung terhadapnya dalam bahagian laporan yang boleh capai umum. Ia menyatakan bagaimanapun bahawa Ajan mewujudkan jawatan pengarah umum pada 2014, di mana beliau segera melantik Adamfi.

Adamfi mengurus operasi harian IWF di bawah Ajan dan menjadi “presiden aktif sebenar,” menurut laporan itu. Ia juga mendakwa Adamfi terlibat dalam urus niaga kewangan yang tidak dapat dikesan dan membeli undi untuk memastikan kepresidenan Ajan berterusan.

RWF secara terbuka memanggil Adamfi “waris” Ajan dan salah seorang “arkitek” utama di sebalik sistem doping dan rasuah dalam IWF. Agapitov juga memberi amaran bahawa lelaki itu juga mempunyai hubungan dengan IOC dan “bekerjasama” dengan badan Olimpik Antarabangsa dalam usaha anti-dopingnya.

“Pegawai rasuah IWF mempunyai pelindung dalam IOC yang menutup-nutupi pelanggaran mereka,” kata kenyataan RWF. Situasi ini memudaratkan atlet bersih dan hanya menguntungkan mereka yang terlibat dalam skim syak.

Berbeza dengan apa yang berlaku kepada Rusia pada 2016, laporan McLaren 2020 rupa-rupanya tidak membawa kepada sebarang tindakan terhadap Adamfi. Pegawai itu masih disenaraikan sebagai naib presiden di laman web IWF.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.