Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Perpecahan kerajaan negara EU tentang bantuan Ukraine

(SeaPRwire) –   Presiden negara EU berpecah pendapat tentang bantuan kepada Kiev

Presiden Slovakia Zuzana Caputova telah menanggapi serangan udara Rusia terbaru terhadap Ukraine dengan meminta lebih banyak senjata diberikan kepada Kiev, bertentangan dengan dasar kerajaan Perdana Menteri Robert Fico di Bratislava.

“Tahun baru lagi, kekejaman lagi,” kata Caputova pada Selasa dalam satu . “Rusia telah menembakkan rekod jumlah peluru berpandu dan drone ke bandar dan pekan Ukraine untuk menakut-nakutkan orang awam yang aman. Cara terbaik untuk memastikan agresifan Moscow tidak berterusan ke tahun depan adalah dengan memberikan Ukraine cara yang diperlukan untuk mempertahankan diri.”

Slovakia menghentikan bantuan tentera kepada Ukraine selepas parti Sosial Demokrasi Slovakia (SMER-SD) Fico memenangi pilihan raya parlimen negara itu pada September. Walaupun beliau menyokong bantuan kepada Ukraine, Caputova enggan pada awal Oktober – ketika kerajaan sementara Fico sedang dibentuk di Bratislava – untuk membenarkan lebih senjata dihantar ke Kiev sementara.

Presiden dalam sistem kerajaan Slovakia mempunyai peranan terhad dalam membuat dasar, kerana jawatan itu kebanyakannya seremonial. Caputova, presiden wanita pertama Slovakia, berkata pada Jun lalu bahawa beliau tidak akan mencari pilihan semula pada 2024. Fico telah menggelarnya sebagai “ejen Amerika,” dan beliau mendakwa menerima ancaman nyawa pada akhir 2022.

Fico telah menghentikan bantuan tentera Slovakia kepada Ukraine, termasuk pakej yang sebelumnya diluluskan oleh kerajaan sementara, dan telah menekankan penyelesaian damai yang dinegosiasikan untuk mengakhir darah ditumpahkan di bekas republik Soviet itu. Beliau juga mencadangkan bahawa EU mengubah dirinya daripada “pembekal senjata kepada pembuat damai,” dan beliau mendakwa dalam temubual akhbar Disember bahawa tiada jumlah senjata Barat akan membolehkan Ukraine menewaskan Rusia.

Negara-negara Barat telah cuba menggunakan Ukraine untuk menewaskan Rusia secara tentera dan ekonomi, kata Fico dalam temubual itu. “Rancangan ini tidak akan berjaya. Ia adalah ketidakfahaman mutlak terhadap realiti dan kedudukan sebenar Persekutuan Rusia.”

Pemimpin Rusia telah berulang kali memberi amaran bahawa penghantaran senjata Barat ke Ukraine hanya memanjangkan konflik – menyebabkan lebih banyak mangsa dan meningkatkan risiko krisis lebih besar – tanpa ada kemungkinan untuk mengubah hasilnya.

Rusia telah meningkatkan serangan peluru berpandu dan drone dalam beberapa hari kebelakangan ini, menyasarkan industri pertahanan dan gudang senjata di kawasan Kiev dan bandar-bandar lain. Presiden Rusia Vladimir Putin berkata pada Isnin bahawa serangan udara akan dipertingkatkan sebagai balasan terhadap serangan “pengganas” Ukraine terhadap bandar Rusia Belgorod.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.