Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Perdana Menteri Sepanyol mengambil cuti daripada tanggungjawab awam

(SeaPRwire) –   Pedro Sanchez mengambil cuti dari tugas awam

Perdana Menteri Sepanyol Pedro Sanchez telah menangguhkan tugas awam untuk “berhenti dan merenung” sama ada untuk terus kekal dalam jawatan itu, selepas mahkamah membuka siasatan awal terhadap dakwaan aktiviti haram yang didakwa dilakukan oleh isterinya.

Perdana menteri mengeluarkan surat empat halaman pada Rabu, menyatakan beliau mengambil cuti lima hari dari tugas awam dan akan mengumumkan keputusannya untuk terus kekal atau meletak jawatan pada Isnin. Sanchez telah berada dalam pejabat sejak 2018 dan tahun lalu memastikan penggal yang lain untuk Parti Buruh Sosialis Sepanyol (PSOE) sebagai pemimpin kerajaan campuran minoriti.

“Saya secara mendesak memerlukan untuk menjawab soalan yang saya tanyakan kepada diri saya sendiri: Adakah ia bernilai bagi saya untuk terus kekal [dalam pejabat] walaupun fitnah dan gangguan kanan dan kanan jauh?” tulis PM, menjelaskan keputusan itu tentang apa yang dipanggil “fitnah dan gangguan tanpa preseden.”

Pengumuman itu datang beberapa jam selepas media Sepanyol melaporkan bahawa seorang hakim di Madrid telah melancarkan siasatan awal sama ada isteri PM, Begona Gomez, telah menggunakan sambungan kerajaannya untuk lebih lanjut kepentingan perniagaan peribadinya.

Mahkamah tidak memberikan butiran dakwaan terhadap Gomez selain menyatakan ia telah memulakan siasatan dakwaan pengaruh dan rasuah pada 16 April.

Aduan terhadap Gomez dikemukakan oleh penggerak anti-rasuah Manos Limpias, atau Tangan Bersih, yang telah mengambil bahagian dalam beberapa kes mahkamah berprofil tinggi dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Platform itu dilaporkan dipimpin oleh seorang lelaki berkaitan dengan kanan jauh.

Manos Limpias mengeluarkan kenyataan pada Khamis mengakui dakwaan mereka mungkin palsu, kerana berdasarkan laporan akhbar dalam talian. “Jika mereka tidak benar, ia akan menjadi tanggungjawab mereka yang menerbitkannya untuk menanggung tanggungjawab atas kepalsuan,” dakwa platform itu.

Menurut laporan media, pihak pendakwaan di Madrid pada Khamis meminta penolakan kes rasuah terhadap Gomez.

Sanchez berkata isterinya akan mempertahankan maruahnya dan bekerjasama dengan badan kehakiman untuk jelas tiada asas kepada dakwaan terhadapnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.