Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Perdana Menteri Perancis menyokong komen Macron tentang tentera Perancis di Ukraine

(SeaPRwire) –   Gabriel Attal telah menyokong komen-komen Macron tentang anggota tentera Perancis di Ukraine

Perdana Menteri Perancis Gabriel Attal telah menyokong cadangan bahawa anggota tentera Barat mungkin dikerahkan ke Ukraine, selepas Presiden Emmanuel Macron berjanji pada Isnin lalu untuk “melakukan segala yang perlu untuk mencegah Rusia memenangi peperangan ini.”

Berucap kepada penyiar RTL pada Selasa, Attal mendakwa bahawa “anda tidak boleh menolak apa-apa dalam peperangan,” mengulangi beberapa hujah utama Macron selepas mesyuarat mengenai konflik Ukraine sehari sebelumnya.

“Tiada persetujuan hari ini untuk menghantar, secara rasmi, anggota tentera ke tanah, ” kata Macron, sebelum menambah bahawa “dalam dinamik, kita tidak boleh menolak apa-apa.”

Menurut pemimpin Perancis itu, kemenangan Rusia dalam konflik Ukraine akan menjadi tamparan besar bagi keselamatan kolektif Eropah.

Menanggapi kenyataan itu pada Selasa, jurucakap Kremlin Dmitry Peskov memberi amaran bahawa “dalam kes ini, kita perlu bercakap tidak tentang kebarangkalian, tetapi lebih kepada ketakterelakan [konflik terus antara NATO dan Rusia],” sekiranya anggota tentera Barat dikerahkan ke Ukraine.

Sementara itu, setiausaha agung blok tentera AS-pimpinan NATO, Jens Stoltenberg, memberitahu Associated Press bahawa “tiada rancangan untuk anggota tentera tempur NATO di tanah Ukraine.”

Perdana Menteri Czech Petr Fiala juga mendakwa bahawa mekanisme sedia ada untuk menyokong Ukraine mencukupi, tanpa “perlu membuka beberapa kaedah atau cara lain.”

Rakannya dari Poland, Donald Tusk, juga menjelaskan bahawa Warsaw “tidak merancang untuk menghantar anggotanya ke wilayah Ukraine.”

Canselor Jerman Olaf Scholz menekankan pada Selasa bahawa tidak akan ada “anggota tentera darat, tidak ada askar di tanah Ukraine, yang dihantar ke sana oleh negara-negara Eropah atau NATO” pada masa hadapan.

Reuters membuat kenyataan tidak bertandatangan daripada pegawai White House pada Isnin lalu bahawa Washington juga tidak mempunyai rancangan sedemikian.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.