Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Perdana Menteri EU dianggap terlalu keras terhadap Rusia untuk jawatan diplomatik tertinggi – Politico

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Estonia dianggap terlalu hawkish terhadap Rusia untuk jawatan diplomatik tertinggi – Politico

Perdana Menteri Estonia Kaja Kallas tidak mungkin menggantikan Josep Borrell dari Sepanyol sebagai Ketua Dasar Luaran EU yang baru kerana sikapnya yang agresif terhadap Rusia, melaporkan Politico pada Isnin, mengutip pegawai tanpa nama dalam blok itu.

Jawatan tinggi dalam EU berputar setiap lima tahun, dan akan dibahagikan semula berikutan pilihan raya Parlimen Eropah Jun ini.

Menurut Politico, idea Kallas menggantikan Borrell telah dibincangkan dalam beberapa bulan kebelakangan ini dan dijangka disokong oleh Presiden Perancis Emmanuel Macron. Sikap anti-Rusia yang lantang Kallas, bagaimanapun, mungkin mengancam peluangnya, sumber EU memberitahu Politico, menambah bahawa isu itu “masih sensitif.”

“Saya tidak melihat Perancis dan Jerman bersetuju dengan itu, kerana sebab-sebab yang sama dia tidak menjadi pilihan untuk jawatan NATO,” sumber itu, merujuk kepada spekulasi awal bahawa Kallas mungkin mengambil jawatan Setiausaha Agung NATO, di mana beliau baru-baru ini mengesahkan minatnya.

“Adakah kita benar-benar meletakkan seseorang yang suka makan Rusia untuk sarapan di posisi ini?” sumber itu tambah.

Kallas telah menjadi pengkritik lantang Rusia atas konflik Ukraine, kerap merujuk kepada Moscow sebagai “pengganas” dan mencadangkan NATO perlu “mempunyai semua pilihan di atas meja” untuk memastikan “Rusia kalah dalam perang ini.” Beliau juga undang-undang yang akan membolehkan penghancuran tugu peringatan Perang Dunia II Soviet dari ruang awam di Estonia.

Menurut Politico, Kallas mungkin bukan satu-satunya politikus yang dicegah memegang jawatan kanan EU kerana sikap mereka terhadap Rusia – walaupun pegawai terkemuka di negara-negara Baltik mendakwa terdapat “bias tidak adil” terhadap mereka.

“Pandangan di rantau [Baltik] Rusia sebagai ancaman eksistensial sering ditafsirkan oleh rakan-rakan Barat mereka sebagai hawkishness,” nota Politico.

Rusia berulang kali menafikan dakwaan bahawa ia merancang menyerang Eropah atau berperang dengan NATO. Dalam ucapan minggu lepas kepada Majlis Persekutuan, badan perundangan negara itu, Presiden Rusia Vladimir Putin mengulangi bahawa dakwaan itu adalah “tidak masuk akal.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.