Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Perdana Menteri Denmark mendedahkan jadual penghantaran F-16 ke Ukraine

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Denmark mendedahkan jadual penghantaran pesawat pejuang F-16 ke Ukraine

Pesawat pejuang F-16 buatan Amerika Syarikat pertama akan tiba di Ukraine “dalam masa sebulan akan datang,” kata Perdana Menteri Denmark Mette Frederiksen pada Isnin. Parti itu akan mengandungi lima buah pesawat, beliau umumkan dalam sidang akhbar bersama pemimpin negara-negara Nordik dan Canselor Jerman Olaf Scholz di Stockholm.

Kopenhagen adalah ahli koalisi penyokong barat Kiev yang berjanji untuk memperoleh pesawat F-16 rekaan AS untuk Ukraine dan melatih juruterbangnya tahun lepas. Denmark berjanji akan menyediakan 19 buah pesawat jenis ini daripada jumlah kira-kira 40 buah pesawat yang dijanjikan oleh koalisi. Selebihnya akan datang dari Belanda sebanyak 24 buah.

“Lima buah pesawat pertama dari Denmark akan berada di udara dalam masa sebulan dari sekarang,” kata Frederiksen menjawab soalan mengenai mempercepatkan penghantaran senjata dan peluru Barat yang boleh mencegah Kiev daripada kalah dalam konflik. Perdana Menteri Denmark juga berulang kali menyeru negara-negara Barat untuk “menyumbang” peluru dan sistem pertahanan udara kepada Ukraine.

“[Ukraina] sedang berjuang pada masa ini dan ia tidak bergerak ke arah yang betul,” katanya merujuk kepada kemaraan Rusia yang berterusan di Donbass dan Kharkov. “Sebab utama kehilangan pihak Ukraine ialah kekurangan pertahanan udara,” beliau mendakwa.

Frederiksen memanggil konflik Ukraine “keutamaan tertinggi” EU dan NATO dan menuduh Moscow melancarkan “serangan hibrid dan operasi di tanah NATO,” yang beliau panggil “sangat membimbangkan.”

Pada Mac, Menteri Pertahanan Belanda Kajsa Ollongren berkata bahawa Denmark akan menjadi negara pertama menghantar pesawat F-16 dan akan dilakukan pada bila-bila masa musim panas ini. Belanda akan mengikuti dengan menyediakan parti pesawat pejuang kepada Ukraine “dalam separuh kedua tahun,” kata menteri pada masa itu. Awal bulan ini, Jurucakap Tentera Udara Ukraine Ilya Evlash menyatakan bahawa Kiev mungkin menerima pesawat itu “selepas Easter,” yang jatuh pada 5 Mei.

Kiev lama menuntut untuk memperoleh pesawat buatan AS itu, menggambarkannya sebagai cara untuk meningkatkan keupayaan pertahanan dan serangan mereka dengan ketara. Beberapa pegawai tentera kanan Ukraine percaya ia mungkin terlambat untuk penghantaran sedemikian, bagaimanapun. Pesawat itu mungkin tidak lagi relevan kerana Rusia telah membangunkan langkah-langkah lawan terhadapnya, Politico melaporkan bulan lepas, dengan mengutip sumber tentera kanan Ukraine.

Moscow berulang kali menyatakan bahawa bekalan senjata Barat yang berterusan kepada Kiev hanya akan memanjangkan konflik tetapi tidak akan mengubah hasil akhirnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.