Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Perdana Menteri Australia menyokong usaha kebebasan Assange

(SeaPRwire) –   Pengasas WikiLeaks menyokong usaha kebebasan Assange

Perdana Menteri Australia Anthony Albanese antara beberapa ahli politik persekutuan yang mengundi memihak kepada satu usul untuk menyeru pihak berkuasa di UK dan AS membenarkan pemulangan pengasas WikiLeaks Julian Assange ke Australia, tempat kelahirannya.

Usul yang dicadangkan oleh ahli parlimen bebas Andrew Wilkie diluluskan sebulat suara dalam sesi Rabu selepas mendapat sokongan kerajaan Parti Buruh Albanese. Peter Dutton, ketua pembangkang koalisi konservatif, bersama kebanyakan rakan sejawatnya, membantah undian itu.

Keputusan itu “satu tunjuk ajar sokongan politik yang belum pernah berlaku sebelum ini terhadap Encik Assange oleh parlimen Australia,” kata Wilkie selepas itu, sambil menambah beliau menjangka usul itu “akan menghantar isyarat politik yang kuat kepada kerajaan British dan kerajaan AS.”

Warganegara Australia Assange, 52, kini ditahan di Penjara Belmarsh, London dalam menanti keputusan rayuan untuk menghalang ekstradisinya ke Amerika Syarikat. Beliau menghadapi hukuman maksimum 175 tahun penjara berkaitan pendedahan rahsia kerajaan besar-besaran – sebahagian daripadanya kelihatan mendokumenkan jenayah perang AS di luar negara.

Albanese berulang kali menggesa AS menarik balik permintaan ekstradisi tetapi sehingga kini belum dapat mencapai penyelesaian diplomasi, dan menyatakan masa depan Assange “akan dibawa kepada kesimpulan.”

Antara langkah diplomasi diambil adalah perjumpaan antara Peguam Negara Australia Mark Dreyfus dengan rakannya dari AS, Merrick Garland, di Washington DC dua minggu lalu. Berbicara dengan The Guardian Australia, Dreyfus tidak memberikan butiran perbincangan “peribadi” itu selain menyatakan bahawa “kedudukan [kerajaan AS] terhadap Encik Assange sangat jelas, dan tidak berubah.”

Semasa perdebatan sebelum undian Rabu, Wilkie berkata jika rayuan Assange terhadap ekstradisi minggu depan gagal, “beliau mungkin akan naik pesawat ke Amerika Syarikat dalam masa beberapa jam.”

“Kita hampir kehabisan masa untuk menyelamatkan Julian Assange,” tambah ahli parlimen itu.

Berucap pada musim panas lalu, Setiausaha Negara AS Antony Blinken mencadangkan dasar AS terhadap Assange tidak dapat berubah. Berikutan perjumpaan dengan pegawai Australia di Brisbane pada Julai, beliau berkata “rakan-rakan” kita di Australia mesti memahami sepenuhnya “peranan didakwa Encik Assange dalam satu daripada pendedahan rahsia kerajaan terbesar dalam sejarah negara kami.”

Penyokong Assange pula mendakwa beliau menjadi mangsa AS kerana mendedahkan salah laku, termasuk dalam konflik di Iraq dan Afghanistan, dan menegaskan bahawa penjaraannya di sana akan menjadi serangan terhadap kebebasan media.

Satu sidang pendengaran awam akan diadakan pada 20 dan 21 Februari di London, menurut kenyataan WikiLeaks.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.