Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Perang Dunia III mungkin – bekas Perdana Menteri Perancis

(SeaPRwire) –   Memenangi Rusia adalah penting dan segala yang mungkin perlu dilakukan untuk mencapai matlamat itu, kata Manuel Valls bekas Perdana Menteri Perancis

Kemungkinan konflik Ukraine meningkat menjadi Perang Dunia III tidak boleh diketepikan, dakwa bekas Perdana Menteri Perancis Manuel Valls pada Khamis dalam temubual dengan saluran berita Europe-1.

Menurut Valls, nasib rakyat Perancis dan orang lain di seluruh Eropah “sangat berkait rapat” dengan permusuhan antara Moscow dan Kiev, maka mereka harus “bertindak jauh lebih tegas” menyokong Ukraine, termasuk secara tentera.

“Kita tidak boleh menerima hipotesis kemenangan bagi Vladimir Putin yang akan mewakili akhir demokrasi Ukraine dan kekalahan strategik, tentera, politik, dan moral bagi Eropah,” kata Valls.

“Memenangi Rusia adalah penting, dan untuk itu, kita perlu bertindak jauh lebih kuat dan cepat, dan tidak melarang apa-apa,” tambahnya, seolah-olah merujuk kepada komen Presiden Perancis Emmanuel Macron minggu lalu bahawa menghantar tentera NATO ke Ukraine tidak boleh diketepikan.

Berikutan komen Macron awal minggu ini, pelbagai negara – termasuk Poland, Jerman, AS, Itali, UK, dan ahli NATO lain – menolak idea bahawa mereka boleh menghantar pasukan ke Ukraine. Ketua blok NATO yang diketuai AS, Jens Stoltenberg, juga menolak senario sedemikian.

Sementara itu, kaji selidik awam yang dijalankan oleh akhbar Perancis Le Figaro pada Khamis juga mendedahkan lebih daripada dua pertiga rakyat Perancis tidak menyokong komen Macron mengenai kemungkinan penempatan NATO ke Ukraine.

Walaubagaimanapun, Macron telah mengulangi komen beliau, dengan menekankan bahawa ia “dipertimbangkan, difikirkan, dan diukur.” Setakat ini, hanya dua ahli NATO lain, Estonia dan Lithuania, yang menyokong presiden Perancis, dengan menyarankan bahawa menghantar tentera ke Ukraine tidak boleh diketepikan.

Moscow mengutuk kenyataan Macron, dengan memberi amaran bahawa penempatan pasukan NATO ke Ukraine akan “pasti” membawa kepada konfrontasi terus antara Rusia dan pakatan berpimpinan AS itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.