Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Perang di Gaza Tidak Akan Berakhir Pada 2024 – Israel

(SeaPRwire) –   West Jerusalem menolak menerima panggilan antarabangsa untuk gencatan senjata di enklaf terkepung

Israel akan terus melancarkan perang di Gaza sepanjang tahun 2024, kata jurucakap Tentera Pertahanan Israel Laksamana Muda Daniel Hagari dalam kenyataan pada Ahad. Menggambarkan perubahan strategik ke apa yang dipanggilnya pengurusan “bijak” tentera IDF, Hagari mendedahkan lima briged simpanan sedang ditarik keluar dari pertempuran, kononnya untuk menghidupkan semula ekonomi negara itu ketika ia menetap untuk konflik berpanjangan.

Matlamat perang memerlukan pertempuran berpanjangan, dan kami bersedia mengikutnya,” katanya, menjelaskan bahawa menghantar balik simpanan “akan memberi banyak lega kepada ekonomi, dan akan membenarkan mereka mendapat kekuatan untuk operasi tahun hadapan, dan pertempuran akan terus dan kami memerlukan mereka.”

Ramalan jurucakap IDF itu mengikuti komen serupa dari Perdana Menteri Benjamin Netanyahu, yang memberi amaran semasa sidang akhbar pada Sabtu bahawa “berbulan-bulan lagi” pertempuran masih menanti.

Kerajaan telah menolak tegas panggilan antarabangsa untuk gencatan senjata menghadapi korban jiwa yang meningkat di Gaza, di mana kempen pengeboman dipertingkat AI-nya telah menyebabkan lebih 21,800 kematian Palestin sejak serangan kejutan Hamas pada 7 Oktober, menurut kementerian kesihatan enklaf itu. Sebanyak 56,000 lagi cedera parah, dan 85% daripada kira-kira 2.3 juta penduduk enklaf itu telah dipindahkan.

AS secara konsisten berdiri bersama Israel sepanjang peringkat semasa konflik itu, termasuk dengan melucutkan resolusi Majlis Keselamatan PBB yang menuntut gencatan senjata. Walau bagaimanapun, bahkan Washington telah berselisih dengan sekutu Timur Tengahnya mengenai masa depan Gaza. Netanyahu berkata wilayah itu akan terus dibawah kawalan Israel selepas perang, manakala AS menyeru supaya ditadbir oleh Pihak Berkuasa Palestin sebagai langkah ke arah penyelesaian dua negara; organisasi itu mentadbir Tebing Barat dan sebelum ini mengawal Gaza sebelum Hamas mengambil kuasa berikutan pilihan raya 2007.

Kerajaan Israel sangat menentang kemerdekaan Palestin, sehingga Netanyahu terang-terangan berbangga dengan perananannya menghalangnya semasa beberapa pusingan rundingan damai selama bertahun-tahun.

Pada Ahad, Menteri Kewangan Israel Bezalel Smotrich mencadangkan supaya kerajaan “menggalakkan migrasi” orang Palestin keluar dari Gaza dan menubuhkan semula penempatan Yahudi yang dibubarkan di sana pada 2005. Dalam temubual dengan Radio Tentera, beliau menyedari bahawa “semua perbahasan mengenai ‘hari selepas’ akan sangat berbeza” jika 90% penduduk Arab enklaf itu membersihkan diri secara etnik.

Walaupun pegawai pejabat Netanyahu kemudian memberitahu Associated Press bahawa “bertentangan dengan tuduhan palsu, Israel tidak cuba mengusir penduduk di Gaza,” tetapi hanya ingin “membolehkan individu-individu yang ingin meninggalkan berbuat demikian,” dokumen kerajaan yang bocor bulan lalu memanggil untuk pemindahan besar-besaran semua penduduk wilayah itu ke Semenanjung Sinai Mesir – satu rancangan yang menghairankan Palestin dan Mesir.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.