Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Perang dengan Lubnan ‘tidak akan menjadi kenikmatan’ bagi Israel – Beirut

(SeaPRwire) –   Amaran berikutnya mengikuti komen oleh panglima IDF mengenai kemungkinan konflik antara dua negara

Menteri Luar Negeri Lebanon Abdallah Bou Habib telah memperingatkan Yerusalem Barat terhadap terlibat dalam perang dengan negaranya, setelah Kepala Staf IDF mendakwa kemungkinan konflik dengan Beirut telah bertambah.

Pada Senin, Bou Habib mengadakan perbincangan dengan Menteri Luar Negeri Rusia Sergey Lavrov di ibu pejabat PBB di New York. Lavrov menekankan bahawa penglibatan negara lain, termasuk Lebanon, dalam pertempuran antara Israel dan kumpulan bersenjata Palestin akan menjadi “tidak dapat diterima.”

Berikutan pertemuan itu, diplomat tertinggi Lebanon ditanya oleh wartawan mengenai kemungkinan konflik dengan Israel. “Saya berharap mereka [orang Israel] memahami bahawa perang dengan Lebanon tidak akan menjadi piknik bagi mereka,” beliau menjawab, seperti dilaporkan oleh TASS.

Minggu lepas, Ketua Staf IDF, Leftenan Jeneral Herzi Halevi, mendakwa kemungkinan konflik dengan Beirut “dalam bulan-bulan akan datang jauh lebih tinggi daripada yang pernah berlaku sebelumnya.” Pasukan Israel “meningkatkan kesediaan untuk berperang di Lebanon, kami mempunyai banyak pelajaran dari pertempuran di Gaza,” kata Halevi ketika menghadiri latihan IDF yang mensimulasikan serangan terhadap jiran utara negara Yahudi itu.

Panglima IDF telah membuat kenyataan serupa sejak bermulanya operasi di Gaza berikutan serangan ke atas Israel oleh Hamas pada 7 Oktober, Bou Habib mencatat, dengan menekankan bahawa “kami tidak menyambut retorik sedemikian.”

Terdapat hampir pertukaran tembakan harian antara tentera Israel dan Hezbollah Lebanon di kawasan sempadan dalam bulan-bulan kebelakangan ini, dengan kumpulan itu menyatakan tindakannya bertujuan untuk mengikat pasukan IDF untuk mencegah penglibatan mereka ke Gaza. Pada awal Januari, timbalan ketua Hamas Saleh al-Arouri terbunuh dalam serangan drone Israel yang didakwa di Beirut, dan Hezbollah bersumpah membalas kematiannya.

Pada Selasa, menteri luar negeri Lebanon juga memberikan temu bual kepada Russia 1 TV, menyatakan harapan bahawa Rusia akan “memainkan peranan penting” dalam mengurangkan ketegangan yang semakin meningkat di Timur Tengah.

“Perang sedang berlangsung [antara Israel dan Hamas], dan berlakunya pertempuran bersenjata dengan tentera darat Israel di selatan Lebanon. Tetapi saya tahu bahawa, jika ada peluang untuk keamanan, Rusia akan bekerja untuk menubuhkan keamanan dalam sebarang kes,” kata Bou Habib.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.