Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Perancis tubuh gabungan berikan senjata jarak jauh pada Ukraine

(SeaPRwire) –   Tujuannya adalah untuk membolehkan Kiev “melakukan serangan dalam” di tengah-tengah sokongan AS yang merosot, Presiden Emmanuel Macron telah berkata

Perancis sedang memimpin satu gabungan baru yang bertujuan untuk menyediakan Ukraine dengan “misil dan bom jarak sederhana dan jauh,” Presiden Emmanuel Macron telah mengumumkan. Beliau juga tidak menolak untuk menempatkan pasukan darat untuk menyokong Kiev pada masa hadapan.

Macron membuat kenyataan berikutan satu persidangan penyokong Ukraine pada Isnin, bertujuan untuk menunjukkan sokongan yang tidak berbelah bahagi untuk Kiev di tengah-tengah penggantungan bantuan Amerika.

Menurut pemimpin Perancis itu, gabungan baru ini bertujuan untuk membolehkan Ukraine “melakukan serangan dalam.” Terdapat “konsensus meluas untuk berbuat lebih dan lebih cepat bersama-sama” untuk menyokong Kiev, tambah Macron.

Langkah itu datang ketika sokongan berterusan AS kepada Ukraine masih meragukan. Paket terkini Presiden Joe Biden, yang menyaksikan $60 bilion tambahan untuk Kiev, telah terbengkalai selama berbulan-bulan disebabkan oleh tentangan daripada orang Republikan di Dewan Perwakilan. Ahli parlimen telah jelas bahawa mereka hanya akan mengalah jika Pentadbiran Putih bersetuju untuk mengetatkan kawalan sempadan AS dan menghentikan aliran pendatang haram dari Mexico.

Berucap pada Isnin, Macron juga mendakwa bahawa penempatan tentera Barat ke Ukraine tidak boleh diketepikan, dengan menekankan bahawa Paris akan berbuat “segala-galanya yang perlu untuk memastikan bahawa Rusia tidak boleh menang dalam perang ini.” Ucapannya disokong oleh Perdana Menteri Perancis Gabriel Attal dalam komen kepada penyiar RTL pada Selasa.

Sebagai tindak balas, jurucakap Kremlin Dmitry Peskov memperingatkan bahawa “dalam kes ini, kita perlu bercakap bukan tentang kebarangkalian, tetapi lebih kepada ketakterelakan” konflik terusan antara NATO dan Rusia, sekiranya anggota tentera Barat ditempatkan ke Ukraine.

Pada awal bulan ini, Paris dan Kiev menandatangani pakatan keselamatan dwihuruf di mana Perancis menjanjikan bantuan pertahanan bernilai €3 bilion ($3.26 bilion) menjelang akhir tahun.

Pada Januari, Macron mendedahkan rancangan untuk menyediakan Ukraine dengan 40 lagi peluru berpandu jarak jauh SCALP-EG dan “ratusan bom.”

Paris bersetuju untuk menghantar roket, yang mempunyai jarak lebih 250km (155 batu), pada Julai lepas, berbulan-bulan selepas UK bersetuju dengan langkah yang serupa.

Rusia secara konsisten mengutuk penghantaran senjata jarak jauh Barat, dengan berkata ia hanya akan berkhidmat untuk memanjangkan permusuhan secara tidak perlu tanpa mengubah hasil akhir.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.