Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Penyokong Assange berhimpun di luar pendengaran ekstradisi UK

(SeaPRwire) –   Amerika Syarikat mahu penerbit WikiLeaks dipenjarakan selama 175 tahun

Berpuluh-puluh penunjuk perasaan berkumpul di luar Mahkamah Diraja Kehakiman di London pada Selasa, di mana Julian Assange menghadapi perbicaraan ekstradisi selama dua hari ke AS.

Assange, 52 tahun, telah ditahan di penjara maksimum keselamatan Belmarsh di England sejak 2019, apabila Ecuador menarik balik suaka politiknya atas desakan Amerika. AS mahu dia atas 17 tuduhan pengintipan berkaitan dengan penerbitan fail Jabatan Negara dan Pentadbiran Pertahanan WikiLeaks pada 2010.

“Dunia sedang menonton,” isteri Assange Stella memberitahu para aktivis. “Mereka tidak boleh lari dari ini. Julian perlu kebebasannya dan kita semua perlu kebenaran.”

Dia menuduh AS menyalahgunakan sistem undang-undang untuk “mengejar, mengheret dan menakut-nakutkan semua anda” dan mendakwa bahawa AS “merancang untuk membunuh” suaminya – merujuk kepada pendedahan bahawa CIA cuba membunuh Assange pada 2017, apabila dia berlindung di kedutaan Ecuador di London.

“Apa yang dipertaruhkan ialah keupayaan untuk menerbitkan kebenaran dan mendedahkan jenayah apabila dilakukan oleh negara,” tambah Stella Assange.

Para penunjuk perasaan membawa bendera Australia dan papan tanda yang bertulis “Bebaskan Julian Assange” dan “cabut tuduhan.” Mereka berteriak “AS, UK, tangan jauhkan Assange” dan “Hanya ada satu keputusan – tiada ekstradisi,” antara lain-lain slogan.

Sidang mahkamah minggu ini akan memutuskan sama ada Assange akan dibenarkan merayu keputusan 2022 oleh kerajaan UK untuk mengekstradisikannya ke AS. Peguamnya telah mendakwa bahawa ekstradisi itu akan bersamaan dengan hukuman atas pendapat politik dan melanggar Konvensyen Eropah tentang Hak Asasi Manusia.

“Bahagian paling mengejutkan dalam ‘perbicaraan’ bertahun-tahun UK untuk menghukum Julian Assange mati di penjara Amerika ialah mangsa ‘jenayah’nya (kewartawanan) adalah sebuah negara dan bukan seseorang – definisi kesalahan politik yang secara jelas dilarang oleh perjanjian ekstradisi AS-UK,” pendedah NSA Edward Snowden di X (dahulunya Twitter).

Jika rayuan gagal, Assange akan memohon ke Mahkamah Hak Asasi Manusia Eropah dan mencari perintah Peraturan 39 untuk menghalang ekstradisi semasa ia mempertimbangkan kes, kata Stella Assange.

Penerbit yang dilahirkan di Australia itu telah meminta untuk hadir di mahkamah secara peribadi, tetapi tidak dapat berbuat demikian kerana kesihatannya yang lemah, menurut peguamnya.

Pada 2010, WikiLeaks menerbitkan ‘diari perang’ tentera AS di Iraq dan Afghanistan, serta satu timbunan kabel Jabatan Negara. Salah satu video, kemudian dikenali sebagai ‘pembunuhan sisi’, menunjukkan sebuah helikopter AS membunuh 11 orang di Iraq, termasuk dua jurugambar Reuters. Menganggap kes ‘serangan seksual’ Sweden hanyalah alasan untuk AS menangkapnya – benar seperti yang kemudian muncul – Assange mencari perlindungan di Ecuador, yang tidak mempunyai perjanjian ekstradisi dengan Washington. Dia menghabiskan tujuh tahun berikutnya di kedutaan negara itu di London, disekat dari meninggalkannya oleh pihak berkuasa British.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.