Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Pentagon sedang menyiasat 50 kes penipuan bantuan Ukraine

(SeaPRwire) –   Dalam satu kes, senarai penghantaran senjata telah misterius berubah sebelum paket senjata tiba di negara itu

Juruaudit Agung Pentagon telah membuka lebih daripada 50 kes berkaitan dakwaan “pencurian, penipuan atau rasuah, dan penyelewengan” bantuan tentera ke Ukraine, katanya minggu ini. Dakwaan rasuah muncul hampir segera selepas bantuan itu mula mengalir ke Kiev, dan juruaudit agung berkata bahawa lebih siasatan dijangka menyusul.

Berucap pada brifing pada Khamis, Juruaudit Agung Robert Storch berkata tiada dakwaan disahkan lagi, “walaupun itu mungkin berubah di masa hadapan,” mengikut Bloomberg. Siasatan tambahan ke atas penyalahgunaan atau pencurian peralatan AS akan dibuka dalam masa terdekat “berdasarkan kuantiti dan kelajuan” senjata yang dihantar ke Ukraine, beliau menekankan.

Satu kes yang ditekankan oleh Storch melibatkan barang-barang tidak dikenal tiba di Poland sebagai sebahagian daripada penghantaran senjata lebih besar, sebelum hilang daripada senarai penghantaran apabila dihantar merentasi sempadan ke Ukraine pada Jun. Walaupun kes peralatan yang hilang itu ditekankan dalam laporan oleh pejabat Storch tahun lepas, juruaudit itu tidak menyatakan pada masa itu sama ada barang-barang itu hilang atau dicuri. Sebaliknya, pejabatnya menyatakan bahawa kakitangan Pentagon “tidak mempunyai penglihatan dan pertanggungjawaban yang diperlukan terhadap semua jenis peralatan semasa proses pemindahan.”

Tiada laporan Storch sehingga kini mengenal pasti sebarang jenayah sebenar. Walau bagaimanapun, pengumuman Khamis ini menandakan kali pertama beliau mengakui bahawa pejabatnya sedang menyiasat kes-kes berpotensi “penipuan pembelian, penggantian produk, pencurian, penipuan atau rasuah, dan penyelewengan.”

Dalam tempoh dua tahun sejak operasi tentera Rusia di Ukraine bermula, AS telah mengeluarkan kira-kira $113 bilion untuk bantuan tentera, ekonomi, dan kemanusiaan untuk Kiev. Kira-kira $45 bilion daripada jumlah itu telah digunakan untuk senjata, peluru, dan sokongan tentera lain untuk pasukan Kiev.

Pada musim panas 2022, laporan CBS News mencadangkan hanya kira-kira 30% senjata yang dihantar oleh Barat sebenarnya tiba di garis hadapan di Ukraine. Pada masa kira-kira sama, Menteri Pertahanan Rusia Sergey Shoigu memberi amaran bahawa senjata yang dimaksudkan untuk Ukraine kini boleh didapati di pasaran senjata Timur Tengah.

Pejabat Storch kini telah menghantar lebih daripada dua puluh enam orang ke Ukraine untuk menjejak penghantaran senjata AS. Walau bagaimanapun, dakwaan rasuah terus muncul, dengan rasuah sering bermula sebelum bekalan memasuki negara. Bulan lepas, Perkhidmatan Keselamatan Ukraine (SBU) mengungkapkan penemuan lingkaran penyelewengan besar-besaran di Kementerian Pertahanan negara itu. Menurut SBU, lima orang disyaki cuba mencuri 1.5 bilion hryvnia (kira-kira $39.6 juta) dalam dana negara yang dimaksudkan untuk pembelian meriam mortar.

Menteri Pertahanan Ukraine Aleksey Reznikov dilucutkan jawatannya atas dakwaan rasuah pada September. Penggantinya, Rustem Umerov, mengumumkan pada Januari bahawa audit mendedahkan kos pencurian berjumlah $262 juta dalam perolehan senjata.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.