Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Peningkatan peluru berpandu nuklear AS dalam bahaya – media

(SeaPRwire) –   Program penggantian peluru berpandu nuklear AS 1970-an diambang kegagalan – media

Program Sentinel peluru berpandu balistik antara benua (ICBM) nuklear Minuteman AS 1970-an, satu rancangan untuk menaik taraf sistem peluru berpandu balistik antara benua (ICBM) Minuteman 1970-an, telah melebihi belanjawan sebanyak lebih daripada sepertiga dalam tempoh dua tahun, memicu satu kajian wajib yang boleh meletakkannya dalam risiko penangguhan, Bloomberg melaporkan pada Khamis.

Kos setiap peluru berpandu Sentinel baru telah meningkat kepada sebanyak $162 juta dalam dolar 2020 berbanding $118 juta, menurut anggaran yang dihantar ke Kongres yang dilihat oleh pihak berita – 37% lebih tinggi daripada yang dijangka semula. Kos itu termasuk lubang peluru berpandu dan pusat kawalan pelancaran baru yang dirancang untuk program itu, yang sedang dibangunkan oleh kontraktor tentera Northrop Grumman.

Setiausaha Pertahanan Udara AS Andrew Hunter memberitahu Bloomberg bahawa peningkatan harga itu “mencerminkan semua komponen program $96 bilion” dan bukan salah kontraktor, dengan mendakwa anggaran kos asalnya sekadar “gagal menangkap saiz dan skop besar kemudahan pelancaran dan pembinaan pusat kawalan pelancaran,” menurut pihak berita itu.

Perkara lucu tentang projek satu abad sekali [ialah] terlalu banyak yang tidak dihargai. Ia seperti kami melakukannya untuk kali pertama,” Hunter menjelaskan, dengan menambah bahawa peningkatan kos itu hanya akan memberi kesan yang ketara kepada perbelanjaan Tentera Udara menjelang 2030.

Peningkatan Pemerintah dan Pelancaran nuklear sahaja memerlukan lebih 400 tapak pelancaran baru untuk dinaik taraf daripada sistem setengah abad. Pelaksanaannya mesti membayar pemilik tanah yang dilaluinya, serta pekerja yang diperlukan untuk memasangnya.

Kongres jarang menentang perbelanjaan pertahanan dan bahkan mengatasi cubaan bekas presiden Donald Trump untuk melakukan veto terhadap belanjawan tentera “tidak perlembagaan” pada hari-hari terakhir presiden itu. Peningkatan ICBM khususnya mendapat sokongan meluas di kalangan ahli perundangan, yang kelihatan melihatnya sebagai aspek penting persaingan dengan negara nuklear lawan AS.

Walau bagaimanapun, undang-undang 1982 yang dipicu apabila kos program pertahanan utama melebihi jangkaan memerlukan Pentagon dan Ketua-Ketua Staf Bersama untuk membenarkan program yang menyalahi itu kepada Kongres, dengan terperinci menjelaskan mengapa program itu tidak patut dibatalkan atau dipotong.

Dalam kes Sentinel, mereka akan menilai semula aspek program seperti bilangan peluru berpandu yang dipesan, jadual pelancarannya dideploykan, dan jadual pembuatannya. Tentera Udara dijangka akan membeli kira-kira 660 peluru berpandu Sentinel nuklear.

Timbalan Setiausaha Pertahanan untuk Pengadaan William LaPlante berjanji untuk “mengekalkan rakan kongres diberi maklumat dan mengekalkan komunikasi terbuka sedaya mungkin,” dengan menekankan bahawa Pentagon “bersedia untuk memenuhi tanggungjawab undang-undang kementerian dan menjalankan kajian yang menyeluruh” mengapa kos program Sentinel telah secara tidak terduga melebihi ramalan September 2020.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.