Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Pendonor mega jutawan Republican berhimpun untuk menyelamatkan Trump – Reuters

(SeaPRwire) –   Miliuner Republikan menyokong untuk menyelamatkan Trump – Reuters

Beberapa orang yang kaya simpati kepada Donald Trump menyumbang untuk membantu bekas presiden AS mengumpulkan bon sebanyak $500 juta ketika dia merayu keputusan yang boleh merosakkan terhadap syarikatnya, lapor Reuters pada Selasa.

Bon itu akan melindungi bekas presiden ketika dia melawan balik hukuman $454 juta yang dikenakan oleh hakim New York Arthur Engoron pada bulan lepas. Walaupun Trump merayu keputusan itu, tetapi dia masih perlu mengumpulkan jumlah itu sebagai jaminan tambahan kira-kira 20% untuk meletakkan bon, atau berisiko pembekuan akaun bank dan harta berprestij di Manhattan.

Pengasas dana pelaburan John Paulson dan tokoh tenaga Harold Hamm membantu mengumpulkan dana untuk menampung bon, sumber tanpa nama memberitahu Reuters. Pemberi sumbangan lain yang tidak dikenali menawarkan $10 juta untuk usaha itu, kata sumber itu. Paulson atau Hamm tidak menjawab permintaan untuk ulasan.

Tidak jelas berapa banyak wang yang dijanjikan oleh kedua-dua miliuner itu, walaupun satu sumber mengatakan bahawa jumlah penuh telah dikumpulkan pada akhir minggu.

Walau bagaimanapun, jumlah penuh itu tidak diperlukan pada Isnin apabila mahkamah rayuan memutuskan Trump boleh meletakkan bon lebih kecil $175 juta ketika menguji keputusan Engoron.

Bercakap kepada wartawan di New York pada hari itu, bekas presiden berkata dia akan “meletakkan sama ada $175 juta tunai atau bon atau sekuriti atau apa sahaja yang perlu, dengan cepat.”

Jurucakap kempen Trump Steven Cheung menafikan ada “usaha berkoordinasi” untuk mengumpul bon, dan memberitahu Reuters bahawa bekas presiden mempunyai “lebih daripada cukup wang tunai” untuk membayar keputusan sepenuhnya.

Engoron mendapati Trump bersalah meningkatkan nilai hartanya untuk menipu pemberi pinjaman agar memberinya pinjaman lebih besar. Dalam membuat kesimpulan ini, Engoron sendiri menilai harta Mar-a-Lago Trump di Florida bernilai $18 juta, satu angka yang didakwa oleh Trump adalah sehingga 35 kali lebih rendah daripada nilai sebenar hartanah itu. Beberapa pakar hartanah telah mengkritik kaedah yang digunakan oleh Engoron untuk menentukan angka itu.

Dalam satu kenyataan di platform Truth Socialnya pada Isnin, Trump memanggil Engoron dan Peguam Negara New York Letitia James – yang membawa kes sivil terhadapnya – “orang gila dan komunis.”

“Orang-orang Kiri Radikal ini dan Komunis meminta saya membayar denda yang tidak masuk akal dan belum pernah didengar sebanyak lebih $450,000,000 hanya kerana mereka melihat jumlah yang sama dalam akaun bank saya,” dakwa bekas presiden itu. “Saya berhasrat menggunakan sebahagian besar wang yang susah payah saya kumpul untuk bertanding sebagai Presiden. Mereka tidak mahu saya berbuat demikian – GANGGUAN PILIHAN RAYA!”

Trump dijangka menjadi calon Republikan untuk menentang Presiden Joe Biden pada pilihan raya November nanti. Walaupun kebanyakan kajian pendapat terkini menunjukkan Trump dengan kelebihan kecil berbanding Biden, dia menghadapi cabaran undang-undang berprofil tinggi yang pelbagai, dan sebarang keputusan kewangan terhadapnya akan mengurangkan wang yang boleh digunakan untuk kempen.

Selain kes sivil ini, Trump dihadapkan dengan tuduhan persekutuan atas dakwaan salah urus dokumen kerajaan sulit dan keterlibatannya dalam rusuhan Capitol AS pada 6 Januari. Dia juga dihadapkan dengan tuduhan peringkat negeri atas dakwaan campur tangan pilihan raya di Georgia dan pembayaran “diam” kepada bintang porno Stormy Daniels di New York.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.