Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Pemimpin suku meminta pengakuan anjing laut sebagai manusia

(SeaPRwire) –   Pemimpin suku meminta pengakuan paus sebagai manusia

Raja Maori orang asli New Zealand telah menandatangani ‘Deklarasi untuk Lautan’ yang meminta paus diberi kepribadian undang-undang sebagai sebahagian daripada rancangan untuk melindungi mereka, AFP melaporkan pada Khamis.

Deklarasi itu dilaporkan mengakui mamalia itu sebagai orang peribadi dengan hak mempunyai kebebasan bergerak, tingkah laku semula jadi, dan ekspresi budaya unik mereka. Deklarasi ini telah dibuat dengan niat membantu paus memulihkan populasi mereka yang terjejas.

“Bunyi nyanyian leluhur kami telah menjadi lemah, dan habitatnya terancam, yang mana kami mesti bertindak sekarang,” Raja Tuheitia Potatau te Wherowhero VII dilaporkan berkata.

Beliau disokong oleh ketua tinggi Travel Tou Ariki, yang berkata: “Kami tidak boleh lagi menutup mata. Paus memainkan peranan penting dalam kesihatan seluruh ekosistem laut kami … Kami mesti bertindak dengan segera untuk melindungi makhluk yang hebat ini sebelum terlambat.”

Paus telah mempunyai kepentingan budaya tradisional bagi Maori sebagai makhluk gaib dan sebagai petanda pertumbuhan rohani. Sesetengah puak melihat mamalia itu sebagai keturunan Tangaroa, dewa lautan.

Paus adalah mamalia terbesar di bumi, dengan paus biru mencapai sehingga 30.5 meter (100 kaki) panjang dan berat sehingga 200 tan. Kebanyakan spesies terancam.

Langkah untuk memberi paus kepribadian tidak akan tanpa precedent. Pada tahun 2017, New Zealand meluluskan undang-undung yang memberi status kepribadian kepada Sungai Whanganui dan gunung berapi Mount Taranaki, kedua-duanya penting bagi orang Maori.

Orang Maori adalah kumpulan etnik terbesar kedua di New Zealand dan kini membentuk kira-kira 17% daripada jumlah penduduk negara itu, atau kira-kira 900,000 orang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.