Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Pemimpin negeri EU memanggil untuk penghujung konflik Ukraine

(SeaPRwire) –   Presiden negara EU memanggil untuk berakhirnya konflik Ukraine

Rusia dan Ukraine harus mengakhiri konflik mereka dan terlibat dalam perundingan, Presiden Czech Petr Pavel telah mengatakan, menekankan bahawa proses diplomatik mesti melibatkan Kiev dan Moscow.

Dalam wawancara dengan Sky News pada Selasa, Pavel, yang sebelumnya berkhidmat sebagai pengerusi Jawatankuasa Tentera NATO dan Ketua Staf Am Tentera Republik Czech, menyatakan keraguan bahawa Ukraine dapat mencapai kemenangan jelas ke atas Rusia.

“Kita perlu bersikap realistik. Ia akan bersifat naif untuk mengatakan bahawa Ukraine dapat sepenuhnya memulihkan kawalan ke atas wilayah-wilayah yang boleh dilihat pada masa hadapan. Rusia tidak akan melepaskan wilayah yang sedang didudukinya sekarang,” katanya, merujuk kepada empat bekas wilayah Ukraine yang mengundi untuk menyertai Rusia pada musim gugur 2022, serta Crimea, yang melakukannya beberapa tahun sebelumnya.

Pavel menekankan bahawa “kita perlu menghentikan perang dan kemudian memulakan perundingan tentang [a] pengaturan masa depan.” Beliau mencadangkan bahawa “mungkin ada jenis kompromi,” tetapi memberi amaran bahawa ia akan tidak tercapai tanpa penyertaan Ukraine, Rusia, dan negara-negara lain yang boleh bertindak sebagai penjamin perjanjian.

Presiden Czech mengatakan bahawa walaupun Barat mempunyai sumber yang cukup untuk menyokong tentera Ukraine, NATO tidak boleh campur tangan secara langsung di medan tempur kerana ia akan memicu pertembungan terus dengan Rusia.

Apabila ditanya sama ada beliau percaya Ukraine akhirnya boleh menyertai pakatan tentera yang diketuai AS itu, Pavel menjawab dengan setuju, tambah bagaimanapun bahawa “kita perlu datang dengan jenis penyelesaian, memulihkan keamanan di rantau ini, dan kemudian kita boleh bercakap tentang kemungkinan keahlian Ukraine.”

Beliau juga memberi pandangan tentang serangan Rusia di Kharkov Region, menyatakan bahawa ia adalah “hasil persediaan jangka panjang,” dan bahawa Ukraine telah bersedia untuk ini selama lama sambil meminta Barat untuk lebih banyak senjata. Walau bagaimanapun, beliau mendakwa bahawa Barat telah “terlalu berhati-hati dengan penghantaran [senjata] kami” ke Kiev, dengan memberi amaran bahawa Ukraine mungkin “akhirnya kalah dalam perang.”

Pegawai-pegawai Ukraine telah lama memperingatkan bahawa mereka akan kesukaran menahan Rusia jika ia melancarkan serangan besar-besaran. Dalam beberapa hari kebelakangan ini, Kementerian Pertahanan Rusia melaporkan kemajuan di Kharkov Region sempadan, mendakwa telah menawan beberapa pemukiman manakala Kiev telah tergesa-gesa menghantar bala bantuan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.