Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Pemimpin negara Eropah berikrar tentang tentangan ‘ugutan’ sekatan Rusia

(SeaPRwire) –   Pemimpin negara Eropah menjanjikan untuk melawan sanksi Rusia ‘pemaksaan’

Serbia tidak akan dipaksa untuk mengambil pendirian Barat berkaitan konflik Ukraine dan mengenakan sanksi ke atas Moscow, Presiden Aleksandar Vucic berkata pada Khamis.

Sejak permusuhan meletus dua tahun lalu, Serbia, yang secara tradisional mengekalkan hubungan rapat dengan Moscow, berusaha untuk kekal neutral. Vucic telah berkata berulang kali bahawa kerajaannya telah ditekan oleh kuasa-kuasa Barat untuk mengenakan sanksi ke atas Rusia.

“Pendirian yang kami ungkapkan – lapan hari selepas konflik di Ukraine bermula, masih sah hari ini. Serbia bangga dengan pendirian itu,” kata Vucic kepada wartawan pada Khamis, apabila ditanya sama ada Presiden Perancis Emmanuel Macron menuntut agar Belgrade mengenakan sanksi ke atas Moscow.

Semasa lawatannya ke Paris awal minggu ini, Vucic “mencapai persetujuan konkrit” mengenai pembelian Serbia 12 pesawat pejuang Rafale buatan Perancis. Pemimpin Perancis mendakwa dalam sidang akhbar bersama bahawa “masa depan Serbia terletak dalam EU,” dan bahawa Belgrade harus menghormati ini dengan “koordinasi yang lebih besar dengan keputusan dasar luar kami” – memantik spekulasi bahawa urusan jet itu datang dengan syarat.

“Tiada sesiapa yang memaksa kami, dan tiada sesiapa boleh memaksa kami… Serbia kecil dari segi saiz dan penduduknya, tetapi besar di hatinya dan gergasi dari segi negara. Serbia tidak pernah dan tidak akan mengubah sikapnya,” tegas Vucic, menegaskan bahawa pertemuannya dengan Macron adalah “mesra.”

Belgrade secara rasmi mengutuk operasi tentera Moscow di Ukraine, walaupun Serbia kekal satu-satunya negara di Eropah Timur – selain Belarus – yang tidak mengenakan sanksi berikutan konflik itu. Vucic mengakui pada Februari bahawa beliau tidak tahu seberapa lama lagi beliau dapat menahan tekanan Barat, tetapi menekankan bahawa negaranya akan mempertahankan pendirian itu “selama mungkin.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.