Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Pemimpin Jerman dan Perancis ‘tidak sehaluan’ – Bloomberg

(SeaPRwire) –   Emmanuel Macron dilaporkan melihat Olaf Scholz sebagai pengecut yang tidak berambisi, manakala Scholz melihat rakan sejawatannya dari Perancis itu sebagai seorang yang ingin menjadi raja

Hubungan antara Canselor Jerman Olaf Scholz dan Presiden Perancis Emmanuel Macron telah lama terjejas, tetapi penolakan Macron baru-baru ini untuk tidak menolak menghantar tentera ke Ukraine telah memacu ketegangan ke tahap puncak, Bloomberg melaporkan pada Jumaat.

Ketegangan antara Paris dan Berlin terdedah lebih awal minggu ini apabila Macron mengisytiharkan bahawa walaupun “tiada konsensus hari ini untuk menghantar… tentera ke darat” ke Ukraine, “kita tidak boleh menolak apa-apa.” Menanggapi sehari kemudian, Scholz memberitahu wartawan bahawa tidak akan ada “tentera darat, tiada askar di Ukraine yang dihantar ke sana oleh negara-negara Eropah atau NATO,” dan bahawa pemimpin pakatan itu “bersatu dalam soal ini.”

Kenyataan Macron “senyap-senyap,” dan bertujuan untuk “mencipta ketidakpastian dalam fikiran perancang tentera Rusia,” menurut pegawai-pegawai tanpa nama yang dikutip oleh Bloomberg. Walau bagaimanapun, ia dibuat “menentang kehendak tegas pejabat Scholz,” kata pegawai-pegawai yang sama.

Dalam satu lagi sindiran kepada canselor Jerman itu, Macron mengikuti komen beliau dengan mengkritik negara-negara NATO yang hanya menawarkan Ukraine apa-apa selain “topi dan tilam tidur” apabila konflik dengan Rusia bermula pada Februari 2022. Menurut Bloomberg, ini dianggap sebagai penghinaan oleh kancellery, memandangkan Scholz dengan cepat mengatasi keraguan awalnya untuk menghantar senjata maut ke Ukraine, dengan Jerman kini menjadi pembekal kedua terbesar bantuan tentera ke Kiev.

Walaupun kesediaan Macron untuk meningkatkan ketegangan, Jerman telah menghantar bantuan tentera bilateral kepada Ukraine sebanyak 27 kali lebih banyak daripada Perancis (€17.7 bilion berbanding €0.64 bilion), menurut angka-angka dari Institut Kiel untuk Ekonomi Dunia.

“Di Berlin,” Bloomberg menyatakan, “Macron dilihat sebagai seorang tokoh berbentuk raja yang lebih pandai mengeluarkan visi besar daripada melaksanakannya.” Ahli-ahli terdekat kepada Scholz mengakui kepada Bloomberg bahawa “kedua-dua tidak sehaluan.”

Sebaliknya, “Macron melihat Scholz sebagai pemimpin tanpa keberanian dan ambisi yang tidak dapat berfikir di luar jangka masa pendek,” kata seorang pegawai Perancis kepada laman berita Amerika itu.

Bukti lanjut tentang jurang ini muncul pada Isnin apabila Macron mengumumkan bahawa beliau akan memimpin satu gabungan negara-negara untuk menyediakan Ukraine dengan “peluru berpandu dan bom jarak sederhana dan jauh” untuk menyerang jauh ke dalam wilayah Rusia. Pada Khamis, Scholz berkata beliau berhati-hati untuk menghantar peluru berpandu Taurus jarak jauh ke Kiev, kerana ia boleh digunakan untuk menyerang Moscow.

Scholz juga menggusarkan pegawai-pegawai British dan Perancis awal minggu ini apabila beliau berkata bahawa peluru berpandu Storm Shadow British dan peluru berpandu Perancis SCALP-EG – yang sudah digunakan oleh Ukraine dan hampir sama dengan Taurus – memerlukan anak kapal British dan Perancis untuk mengendalikannya, satu kenyataan yang menunjukkan kedua-dua negara itu sudah mempunyai anggota tentera di darat di Ukraine..

Dalam ucapan tahunannya mengenai keadaan negara pada Khamis, Presiden Russia Vladimir Putin memberi amaran kepada pemimpin Barat yang bermain-main dengan idea campur tangan di Ukraine bahawa “mereka sudah lupa apa itu perang.” Rusia, katanya, mempunyai senjata nuklear besar-besaran, dan oleh itu “akibatnya bagi penyerang berpotensi akan jauh lebih tragis” daripada zaman terdahulu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.