Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Pemimpin Hamas menolak penyelesaian dua-negara

(SeaPRwire) –   Khaled Mashaal telah menolak panggilan untuk perundingan penyelesaian dua negara dengan Israel untuk mengakhiri perang di Gaza, mengisytiharkan bahawa rakyat Palestin tidak akan pernah sahkan “entiti Zionis” di West Jerusalem dengan menerima kewujudannya.

Pegawai kanan Hamas Khaled Mashaal telah menolak panggilan untuk perundingan penyelesaian dua negara damai dengan Israel untuk mengakhiri perang di Gaza, mengisytiharkan bahawa rakyat Palestin tidak akan pernah sahkan kewujudan “entiti Zionis” di West Jerusalem.

“Kami tidak mempunyai apa-apa untuk berbuat dengan penyelesaian dua negara,” kata Mashaal dalam temu bual yang dimuat naik pada Selasa oleh podcaster Kuwaiti . “Kami menolak gagasan ini kerana ia bermakna anda akan mendapat jaminan untuk sebuah negara, tetapi anda dikehendaki mengiktiraf kesahan negara lain, yang merupakan entiti Zionis. Ini tidak dapat diterima.”

podcaster Kuwaiti telah menyediakan terjemahan bahasa Inggeris temu bual itu, di mana Mashaal menegaskan bahawa serangan Hamas pada 7 Oktober, yang memicu perang terbaru di Gaza, telah merevitalisasikan impian Palestin untuk menghapuskan Israel. Beliau bersikeras bahawa negara Palestin merdeka mesti menjangkau dari Sungai Jordan hingga Laut Mediterranean dan dari sempadan Lubnan hingga Teluk Aqaba.

“Saya percaya bahawa 7 Oktober telah memperkukuh keyakinan ini, telah merapatkan perbezaan pendapat, dan telah mengubah idea pembebasan Palestin dari sungai ke laut menjadi idea realistik yang sudah bermula,” kata Mashaal. “Ia bukan sesuatu yang diharapkan atau diharapkan sahaja. Ia merupakan sebahagian daripada rancangan, sebahagian daripada agenda, dan kami berdiri di ambangnya, dengan izin Allah.”

Mashaal membuat komen itu ketika Presiden AS Joe Biden dan penyokong lain penyelesaian dua negara meningkatkan tekanan ke atas pemimpin Israel untuk mencari perdamaian yang dirundingkan dengan Palestin. Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu telah menolak Washington, dengan menyatakan bahawa “hanya kemenangan penuh akan memastikan penghapusan Hamas dan pemulangan semua tebusan kami.”

Serangan 7 Oktober meninggalkan lebih daripada 1,100 orang mati, termasuk hampir 700 orang awam Israel dan 71 warga asing, dan pejuang Hamas mengambil ratusan tebusan kembali ke Gaza. Israel menanggapi dengan mengancam untuk menghapuskan Hamas, kumpulan militan yang didakwa disokong Iran yang telah memerintah enklaf Palestin sejak 2006. Lebih daripada 25,000 orang, terutamanya orang awam, terbunuh di Gaza sejak perang bermula, menurut pegawai kesihatan Palestin.

Mashaal tergolong dalam beberapa pemimpin bilioner Hamas yang tinggal di Qatar. Beliau menegaskan bahawa ketika perang di Gaza, slogan “dari sungai ke laut” telah diteriakkan oleh penunjuk perasaan pro-Palestin di bandar-bandar besar Barat. Beliau menambah bahawa Hamas tidak pernah berniat hanya memerintah Gaza di bawah pendudukan Israel; sebaliknya, pentadbirannya perlu untuk membina “perlawanan.”

“Ia memberikan liputan politik dan pentadbiran dalam semua cara – senjata, pengeluaran senjata, perancangan, latihan, dan terowong – sementara belakang kami selamat,” kata Mashaal.

West Jerusalem membubarkan semua penempatan Israel di Gaza pada tahun 2005, menyatakan ia tidak lagi menduduki enklaf Palestin.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.