Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Pemimpin Arab beritahu Netanyahu untuk ‘meminta wang daripada Zelensky’ – media

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Israel dilaporkan mahu UAE membayar faedah kepada Palestin yang dihalang masuk ke Israel

Presiden Sheikh Mohammed bin Zayed menolak permintaan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu supaya membayar faedah pengangguran kepada Palestin yang dilarang memasuki Israel, dilaporkan Axios. Marah dengan permintaan itu, Sheikh Mohammed dilaporkan berkata kepada pemimpin Israel itu supaya meminta Presiden Ukraine yang kaya raya sebaliknya.

Netanyahu menghubungi pemimpin Emirati “beberapa minggu lalu” dan meminta supaya membayar faedah pengangguran kepada lebih 100,000 penduduk Palestin di Tebing Barat yang tidak dapat bekerja di Israel sejak Oktober, dilaporkan Axios pada Isnin, dengan mengutip seorang pegawai Israel yang tidak dinamakan dan sumber lain yang tidak dikenali.

Sheikh Mohammed terkejut dengan permintaan itu, kata sumber yang tidak dikenali itu. Dengan mendakwa Netanyahu telah mencipta masalah itu sendiri dengan melarang pekerja ini memasuki wilayah Palestin dan Israel, beliau enggan membayar.

“Mintalah wang daripada Zelensky,” dilaporkan Mohammed berkata kepada Netanyahu. Presiden Ukraine “menerima banyak wang daripada banyak negara jadi mungkin beliau akan dapat membantu,” jelas Mohammed kepada pemimpin Israel itu, mengikut perkataan Axios.

Walaupun Israel mempunyai hubungan diplomatik dan tentera rapat dengan UAE, “gagasan bahawa negara-negara Arab akan datang untuk membina semula dan membayar bil untuk apa yang berlaku sekarang adalah harapan kosong,” kata seorang pegawai Emirati kepada Axios.

Keputusan Netanyahu untuk menghubungi Abu Dhabi rupanya kerana putus asa. Sejurus selepas larangan perjalanan dikuatkuasakan, Kementerian Pertahanan Israel mengesyorkan supaya membenarkan sejumlah pekerja Palestin masuk ke Israel, untuk mengelakkan runtuhnya ekonomi Tebing Barat dan kemungkinan keganasan yang akan menyusul.

Jawatankuasa ekonomi Israel, diketuai Menteri Kewangan kanan Bezalel Smotrich, menolak nasihat itu. Walaupun tekanan dari kementerian pertahanan dan agensi perisikan Shin Bet, Netanyahu enggan membawa perkara itu untuk undian di jawatankuasanya selepas Smotrich – yang berasal dari penempatan Yahudi haram di Tebing Barat – dan beberapa menteri kanan lain mengancam meletak jawatan dan meruntuhkan kerajaannya, mengikut sumber Axios.

Tebing Barat diperintah oleh Pihak Berkuasa Palestin (PA) dan bukannya Hamas, dan oleh itu terselamat daripada kemusnahan menyeluruh yang dilawati Gaza oleh tentera Israel dalam tiga bulan terakhir.

Walau bagaimanapun, pertembungan sporadik telah mengorbankan nyawa 330 orang Palestin dan berpuluh-puluh orang Israel di wilayah itu sejak Oktober, dan dengan Netanyahu melarang pekerja dan membekukan hasil cukai dikutip oleh PA, ketua keselamatan Israel beberapa kali memberi amaran kepada perdana menteri dalam beberapa hari lalu bahawa kawasan itu berada di ambang eskalasi besar, dilaporkan Channel 12 pada Isnin.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.