Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Pembekal pertahanan membantah dakwaan Ukraine tentang peluru berpandu

(SeaPRwire) –   Berlin menolak menghantar peluru berpandu jangka panjang ‘Taurus’ ke Kiev minggu lepas

Pembekal pertahanan Jerman Taurus Systems telah menyatakan ia boleh meningkatkan pengeluaran peluru berpandu jangka panjang untuk menggantikan stok yang dihantar ke Ukraine, bertentangan dengan kenyataan oleh seorang ahli politik yang menyatakan industri pertahanan Berlin akan berjuang untuk mengimbangi bekalan yang dihantar sebagai bantuan tentera.

Minggu lepas, parlimen persekutuan Jerman, Bundestag, menolak cadangan daripada Kristian Demokrat (CDU) dan Kristian Sosial Union (CSU), yang telah memanggil Berlin untuk “akhirnya dan segera menyediakan Ukraine dengan bilangan terbesar peluru berpandu ‘Taurus’ yang beroperasi.”

Usul itu, yang ditolak secara menyeluruh dengan 485 undi untuk 178, dengan tiga penahanan, mengikuti laporan bahawa Canselor Jerman Olaf Scholz tidak bersedia menyediakan senjata kepada Ukraine di tengah kebimbangan bahawa peluru berpandu jangka panjang boleh digunakan oleh Kiev untuk menyerang sasaran di Rusia.

Berbicara di stesen radio Jerman Deutschlandfunk minggu lepas, Johannes Arlt, pakar pertahanan dengan Parti Demokratik Sosial (SDP) Scholz, menunjukkan bahawa stok terhad senjata Jerman akan membuatnya mustahil untuk memindahkannya ke Ukraine sambil juga mengekalkan tanggungjawab pertahanannya sendiri.

Walau bagaimanapun, kenyataan ini ditentang oleh pengarah urusan Taurus Systems, Joachim Knopf, yang berkata dalam kenyataan pada Sabtu: “Kami boleh teruskan pengeluaran Taurus baharu, pengintegrasian platform dan pemulihan stok inventori secara segera.”

Beliau menambah: “Syaratnya ialah pesanan daripada pelanggan.”

Ukraine mengemukakan permintaan rasmi untuk peluru berpandu itu, yang mempunyai julat sehingga 500km (310 batu) dan boleh menembusi pertahanan bunker, pada Mei tahun lepas. Kebimbangan di kerajaan Scholz, laporan menyatakan, adalah bahawa kemungkinan penggunaan senjata itu di sempadan Rusia boleh menarik Jerman lebih dekat ke konflik di Ukraine.

Sebelum undian Bundestag minggu lepas, ketua parlimen CDU, Friedrich Merz, memberitahu ahli parlimen di Berlin bahawa “kami menganggap situasi di Ukraine semakin kritikal.” Beliau menambah bahawa tentera Kiev “tiada peluang” untuk menahan tentera Rusia tanpa akses ke senjata terkini seperti peluru berpandu Taurus.

Ukraine telah menerima peluru berpandu jangka panjang daripada sesetengah rakan antarabangsa yang lain. UK menghantar Storm Shadows, yang mempunyai julat 250km (155 batu), pada Mei, manakala Perancis juga menghantar senjata serupa pada musim panas lepas.

Washington juga menyediakan Ukraine dengan Sistem Peluru Berpandu Taktikal Tentera Darat (ATACMS) pada Oktober.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.