Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Pembawa Pesawat Utama Britain Terbakar Ketika Dalam Perjalanan Untuk Diperbaiki

(SeaPRwire) –   Kebakaran terbaru dalam siri kegagalan HMS Queen Elizabeth

Kapal tempur HMS Queen Elizabeth Britain telah terbakar ketika berlabuh di Scotland untuk mengeluarkan peluru sebelum memperbaiki paksi engkolnya. Masalah paksi engkol telah menyebabkan kapal perang £3 bilion ($3.85 bilion) itu melepasi latihan terbesar NATO dalam dekad terakhir bulan lalu.

Api meletus ketika kapal itu berlabuh di Glenmallan pada malam Jumaat, kata jurucakap Tentera Laut Diraja Britain pada Sabtu. “Kebakaran kecil yang terpisah di HMS Queen Elizabeth dengan cepat dibawa di bawah kawalan dan dipadamkan,” kata jurucakap itu kepada UK Defence Journal.

HMS Queen Elizabeth sedang mengeluarkan peluru ketika kejadian itu berlaku. Dari situ, ia dijadualkan menuju ke pelabuhan Rosyth untuk menjalani pembaikan pada sambungan paksi engkol bahagian kanannya.

Kerosakan pada komponen kritikal ini ditemui bulan lalu, menghalang kapal tempur itu memimpin latihan ‘Steadfast Defender’ NATO. Berlangsung dari akhir Januari hingga Jun, latihan itu adalah yang terbesar blok sejak berakhirnya Perang Dingin. HMS Prince of Wales, kapal saudara HMS Queen Elizabeth, dihantar untuk memimpin latihan itu sebagai gantinya, walaupun keberangkatannya dari pelabuhan kemudian disebabkan oleh kebocoran bahan api yang nyata.

Kedua-dua Queen Elizabeth dan Prince of Wales telah dilanda kegagalan dan kecacatan sejak dilancarkan pada 2017 dan 2019 masing-masing. Masalah mekanikal yang tidak diketahui meninggalkan Queen Elizabeth tanpa daya dorong pada 2019, beberapa hari sebelum paip pecah memenuhi beberapa aras kapal.

Prince of Wales banjir dua kali pada 2020, dan mengalami masalah yang sama dengan sambungan paksi engkol bahagian kanannya pada 2022 ketika meninggalkan UK untuk latihan bersama angkatan tentera Amerika Syarikat. Kerosakan itu memerlukan sembilan bulan pembaikan, di mana kerosakan pada paksi bahagian kiri juga ditemui.

Kedua-dua kapal tempur itu beratnya 65,000 tan, mampu melancarkan pesawat pejuang generasi seterusnya NATO F-35B dan beroperasi pada jarak 10,000 batu nautika. Walau bagaimanapun, UK tidak mempunyai cukup F-35Bs untuk menyediakan kedua-dua kapal dengan lengkap pesawat pejuang sayap tegak. Tiada satu pun kapal itu pernah berlayar dengan anak kapal penuh, dan dengan katapel untuk melancarkan pesawat pejuang tempur lebih murah dan lebih tersedia secara meluas seperti F/A-18 Amerika atau Dassault Rafale M Perancis.

“Untuk mempunyai satu kapal tempur £3 bilion yang rosak adalah satu nasib malang, tetapi untuk mempunyai dua kelihatan seperti kecerobohan,” kata bekas Menteri Angkatan Bersenjata Mark Francois bulan lalu kepada Daily Mail. “Ia sangat memalukan bagi tentera laut. Bayangkan jika kapal tempur ini sebenarnya berlayar ke perang?”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.