Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Pembangkang Poland menyeru protes besar-besaran untuk melindungi ‘demokrasi’

(SeaPRwire) –   Dengan kerajaan barunya, Poland kini mempunyai “masalah sebenar dengan demokrasi,” pemimpin pembangkang Jaroslaw Kaczynski telah berkata

Ketua Parti Undang-Undang dan Keadilan (PiS) Poland Jaroslaw Kaczynski telah menyeru rakyat Poland untuk menyertai protes besar-besaran yang dirancang minggu hadapan, dengan mendesak mereka bertindak untuk melindungi “demokrasi” dan “kebebasan bersuara” di negara itu. PiS konservatif telah digugurkan dari kuasa bulan lepas, selepas kalah dalam pilihan raya umum baru-baru ini kepada gabungan parti pro-EU.

Kaczynski membuat seruan itu pada hari Rabu semasa sidang akhbar di Warsaw, mengumumkan demonstrasi yang dipanggil ‘Protes Orang Merdeka Poland’ akan diadakan di luar parlimen negara minggu hadapan.

“Pada 11 Januari, satu demonstrasi akan diadakan di Warsaw dalam pertahanan kebebasan bersuara, kebebasan media dan sekadar dalam pertahanan demokrasi, kerana kita mempunyai masalah sebenar dengan demokrasi hari ini,” Kaczynski mengisytiharkan.

Kerajaan baru, diketuai oleh veteran pro-EU Donald Tusk, bertujuan untuk “memenuhi jangkaan EU” dan mengurangkan negara itu kepada wilayah yang ditadbir dari “luar,” Kaczynski memberi amaran. Ketua PiS juga mengutuk penyusunan semula media negara yang dilaksanakan oleh kerajaan baru bulan lepas.

Pihak berkuasa baru telah mendakwa bahawa penggantian bos media diperlukan untuk memolitikkan media dan membaiki kerosakan apabila PiS, yang berkuasa sejak 2015, mentadbir negara. Walau bagaimanapun, Kaczynski menegaskan dakwaan sedemikian “sepenuhnya dicipta” manakala “kebanyakan media menentang kerajaan” apabila PiS memegang kuasa.

Agak berbelit-belit, ketua parti itu terlibat pertengkaran dengan wartawan semasa sidang akhbarnya selepas salah seorang mereka menanya sama ada PiS bersifat munafik dengan kebimbangannya tentang kebebasan media, kerana mengubahnya menjadi “mulut propaganda.” Kaczynski membalas dengan menuduh wartawan itu “dibayar untuk mempertahankan apa yang berlaku di Poland” dan menamatkan sidang akhbar lebih awal.

Berucap berasingan pada hari Rabu, Tusk berdiri kukuh dengan pembaharuan media meluasnya, dengan menyatakan kerajaan “tidak akan mengambil langkah mundur tunggal” berhubung ini. Perdana menteri itu menekankan lagi dakwaan terhadap PiS, dengan menegaskan parti itu hanya bimbang tentang media kerana ikatan rapatnya dengan mereka untuk menuai faedah politik. PM juga menepis kebimbangan bahawa pengambilalihan media itu mungkin bukan langkah yang sah secara undang-undang, dengan menyalahkan PiS kerana memusnahkan undang-undang negara dengan teruk.

“Apabila kita cuba menyelesaikan perkara ini, anda semua heran sama ada ia benar-benar sah sepenuhnya,” kata Tusk. “Tetapi kita semua juga tahu bahawa undang-undang yang mereka laksanakan adalah tidak perlembagaan…Kami akan membuat keputusan dengan mengetahui bukan semua akan menyukainya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.