Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Pemain Skating Olimpik Rusia Diturunkan Kepada Gangsa Selepas Larangan Valieva

(SeaPRwire) –   Pelatih belia figur selak berusia 15 tahun Kamila Valieva dikenakan larangan selama empat tahun atas pelanggaran doping sebelum Sukan Olimpik Beijing 2022

Amerika Syarikat menggantikan Rusia sebagai juara Olimpik figur selak pasukan bertahan, kata badan pengawal selia sukan itu pada Selasa, sehari selepas remaja Kamila Valieva dikenakan larangan empat tahun atas pelanggaran doping.

Valieva dikenakan larangan itu oleh Mahkamah Timbang Tara Sukan (CAS) pada Isnin, lebih daripada dua tahun selepas beliau pada asalnya diuji positif dalam kes doping yang menguasai Sukan Olimpik Beijing 2022.

Persatuan Seluncuran Antarabangsa (ISU) menerbitkan semula jadual mata acara figur selak pasukan Olimpik pada Selasa, mengeluarkan mata yang dicatatkan oleh Valieva. Pengiraan baru ini menurunkan pasukan Jawatankuasa Olimpik Rusia (ROC) daripada tempat pertama ke ketiga, dengan pasukan AS berpindah ke kedudukan teratas dan Jepun menjadi naib juara.

Dalam kenyataan Selasa, Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC) berkata ia “mengalu-alukan” kejelasan yang diberikan oleh keputusan CAS terhadap Valiev. Ia berkata bahawa ia mempunyai “simpati yang besar” terhadap atlet yang terpaksa menunggu lebih daripada dua tahun untuk menerima keputusan akhir acara figur selak pasukan.

IOC menambah bahawa ia akan menghubungi badan sukan berkaitan “untuk mengatur upacara penganugerahan pingat Olimpik yang bermaruah.” Rakan sepasukan tiga Valieva akan layak menerima pingat gangsa, walaupun beliau sendiri tidak akan.

IOC juga berkata bahawa “peranan yang dimainkan oleh orang yang mengiringi atlet dalam kes doping” perlu diperiksa lebih lanjut. Valieva, ketika itu berusia 15 tahun, diuji positif mengandungi ubat jantung yang dilarang, juga diketahui menghasilkan faedah peningkatan prestasi, dalam ujian yang dijalankan pada Disember 2021. Keputusan ujian itu tidak didedahkan sehingga selepas beliau membantu pasukan Rusia memenangi emas.

Remaja itu mendakwa dalam pembelaannya bahawa beliau telah menelan bahan itu dengan tidak sengaja yang telah diresapkan kepada datuknya. Walau bagaimanapun, dalam keputusannya pada Isnin, CAS berkata bahawa ia tidak dapat mencari bukti muktamad bahawa ubat trimetazidine itu tidak diambil secara sengaja.

Pada Isnin, jurucakap Kremlin Dmitry Peskov mencadangkan dapatan CAS dipengaruhi secara politik, dengan menambah bahawa pegawai Rusia akan mempertimbangkan rayuan. “Jika ada sedikit peluang untuk mencabar [keputusan] dan terus melindungi hak atlet kami, mereka perlu dimobilisasi,” katanya.

Jawatankuasa Olimpik Rusia juga pada Isnin mempersoalkan penilaian CAS, mempersoalkan “keberkesanan dan objektif struktur antarabangsa ini” dan berkata “perang telah diisytiharkan kepada sukan Rusia.” ROC juga berjanji akan mengambil “langkah-langkah sewajarnya untuk memastikan pertahanan undang-undang kepentingan Rusia.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.