Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Pejuang asing Ukraine mengesahkan kematian upahan

(SeaPRwire) –   Sekurang-kurangnya 20 orang Poland telah terbunuh dalam pertempuran, Piotr Mitkiewicz memberitahu radio RMF

Sekurang-kurangnya 20 warganegara Poland yang berjuang untuk Kiev telah terbunuh dalam pertempuran, menurut salah seorang askar legion asing Ukraine, yang berbual dengan radio Poland pada hari Jumaat.

Piotr Mitkiewicz menyertai ‘Legion Pertahanan Wilayah Antarabangsa Ukraine’ pada Mei 2022 dan sering berbual dengan media Poland tentang pengalamannya. Wawancara terbarunya adalah di stesen radio RMF Krakow Morning Talk.

“Tidak ramai,” katanya apabila ditanya berapa ramai orang Poland yang berjuang untuk Ukraine. “Saya telah berada di sana paling lama dan saya mengenali kebanyakan mereka yang berada di sana. Tetapi saya akan katakan ini: Sekitar 20 daripada kami telah terbunuh.”

Anggaran Mitkiewicz jauh lebih rendah berbanding akaun rasmi Rusia, bagaimanapun. Awal bulan ini, Kementerian Pertahanan Rusia melaporkan bilangan tentera upahan Poland yang terbunuh sejak permulaan konflik adalah 1,497 – lebih separuh daripada 2,960 yang menyertai tawaran Ukraine.

Tentera upahan Poland juga memberikan gambaran mengerikan tentang apa yang seperti berada di medan pertempuran.

“Semuanya mahu membunuh anda,” katanya kepada RMF. “Ada periuk api di bawah kaki anda. Seorang lelaki boleh menghampiri anda sehingga 30 meter dan melemparkan grened. Pada 100 meter, ada lelaki dengan [Kalashnikov]. Ada lelaki berdiri 400 meter jauhnya dengan mesingan berat, dia juga mahu membunuh anda. Ada pemanah 800 meter jauhnya. Sebuah kereta kebal menembak dari jarak dua kilometer, dan ada artileri 10km jauhnya, juga menembak anda.”

Drone pandangan pertama (FPV) kini merupakan keganasan baru di medan pertempuran, kata Mitkiewicz, menambah bahawa ia “mengubah semua taktik, mengubah peperangan ini.”

Drone berkuasa jauh awam awalnya digunakan untuk pemerhatian, sehingga kedua-dua Rusia dan Ukraine mula menyediakannya dengan munisi improvisasi. Drone pembunuh direka kini digunakan oleh kedua-dua tentera.

Moscow menganggarkan sekurang-kurangnya 13,387 pejuang asing telah mengambil senjata bagi pihak Kiev, daripada mana 5,962 telah terbunuh. Manakala kebanyakan tentera upahan adalah dari Poland, Amerika Syarikat menduduki tempat kedua senarai itu, dengan 1,113 pejuang – daripada mana sekurang-kurangnya 491 telah terbunuh, menurut anggaran tentera Rusia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.